woensdag, 19. november 2008 - 13:54

Vliegbasis herdenkt 'de 33 van Soesterberg'

Soesterberg

Op vliegbasis Soesterberg zijn woensdagmiddag 19 november “de 33 van Soesterberg� herdacht. Op 19 november 1942 werden daar 33 verzetsstrijders gefusilleerd. De bijeenkomst werd gehouden op de fusilladeplaats van de vliegbasis. Dit heeft het ministerie van Defensie laten weten.

Herdenking
De genodigden werden op de vliegbasis ontvangen door leerlingen van de openbare basisschool “De Egelantier�. Sinds 1992 herdenkt groep 8 van deze school jaarlijks de fusillade van deze gevallenen. Gezamenlijk vertrokken zij aansluitend naar de fusilladeplaats.

Daar sprak de krijgsmachtpredikant een in memoriam uit. Aansluitend werden kransen gelegd door leerlingen van de school, burgemeester Noordergraaf en commandant vliegbasis, Kolonel Gerards.

De bijeenkomst werd afgesloten in het restaurant van de basis. Daar werd ook een protocol van overgave getekend tussen commandant vliegbasis, gemeente Soest en de voorzitter van de stichting.

Het was dit jaar de laatste keer dat de organisatie bij vliegbasis Soesterberg lag. De Stichting “Comité Herdenking 4 & 5 mei Soest-Soesterberg� heeft het overgenomen, in opdracht van de gemeente Soest.
Provincie:
Tag(s):