donderdag, 13. maart 2008 - 20:56

Vliegende start reconstructie kruising Hondsrugweg - Rondweg

Emmen

In een hevige storm en stromende regen gaf wethouder Jenne Holman van de gemeente Emmen woensdag het officiële startsein voor de reconstructie van de kruising Hondsrugweg-Rondweg. Een ruim 8 miljoen euro kostend project dat op 1 juli al moet zijn opgeleverd.

Aannemer Schagen had dan ook niet op de officiële handeling van de wethouder gewacht en was een kleine twee weken eerder al met man en macht aan de slag gegaan om de omvangrijke klus te klaren. Van ’s ochtends half zeven tot ’s avonds half zeven rijden permanent tussen de 16 en 24 grote zandwagens op en neer tussen de zandwinning bij Borger en het werk aan de Rondweg. Zo wordt 120.000 kubieke meter geel zand aangevoerd voor de nieuwe op- en afritten van de Hondsrugweg.

Door de reconstructie verdwijnen de verkeerslichten op de kruising en komt er een nieuwe toegang tot het gebied Nijbracht. Er komen rotondes in de Hondsrugweg waardoor ook daar kruisingen verdwijnen. Een volkstuinencomplex is compleet verplaatst van de kant van Bargeres naar de kant van Zuidbarge. Vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Zuidbarge en de volkstuinders waren bij de officiële handeling aanwezig.

Wethouder Holman vertelde dat het verwijderen van alle verkeerslichten in de Rondweg het einddoel is. Hij noemde dat goed voor de bereikbaarheid van de bedrijven, maar ook voor het milieu. “Afremmende, stilstaande en optrekkende auto’s en vrachtwagens zijn slecht voor het milieu en zorgen voor veel overlast.� De wethouder bestudeert nu als eerste de mogelijkheid om binnen pakweg twee jaar ook de nieuwe aansluitingen Angelslo-Meerdijk en omgeving – Businesspark/Stadion op de Rondweg direct ongelijkvloers te maken. Omdat met deze operatie snel onder andere milieuwinst is te behalen, hoopt de wethouder op een extra subsidie voor dit project.

De kruising met de weg Emmen-Klazienaveen komt aan bod als deze belangrijke weg vanuit het centrum van Emmen van en naar de A37 verdubbeld wordt. Hiernaar lopen voorbereidende onderzoeken. De lastigste en waarschijnlijk duurste operatie is volgens wethouder Holman de aanpak van de kruisingen Rondweg - Abel Tasmanstraat en Phileas Foggstraat - Rondweg. Deze kruisingen moeten eventueel worden samengevoegd in een nieuwe ongelijkvloerse kruising. Hiervoor moeten ook parallelwegen langs de Rondweg worden aangelegd danwel verlegd. De wethouder durfde zich niet te wagen aan het geven van een termijn waarbinnen dat aan de orde komt, hoe belangrijk hij het ook vindt.
Provincie:
Tag(s):