woensdag, 4. juni 2008 - 17:58

Vliegtuigbom Vijfhuizen gedemonteerd

Vijfhuizen

Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) heeft woensdagmiddag om 17.00 uur het sein veilig gegeven nadat zij de vliegtuigbom in Vijfhuizen had gedemonteerd. Dit heeft de gemeente Haarlemmermeer woensdagavond bekendgemaakt.

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer, is tevreden over het verloop van de demontage en de medewerking van de betrokken bewoners. Burgemeester Theo Weterings: "Nu we gerust kunnen zijn op de goede afloop, wil ik graag iedereen bedanken die geholpen heeft bij de ontmanteling van de bom".

"Ik spreek mijn waardering uit voor de 180 mensen die geëvacueerd moesten worden. Het was noodzakelijk, maar het is toch een inbreuk op je dagelijks leven. De kermisexploitanten moesten zelfs hun broodwinning een paar dagen opschorten. Ook voor hen mijn respect voor de manier waarop zij zich hebben opgesteld. Tenslotte dank ik de mensen die vandaag niet op straat mochten komen in een deel van de wijk Stellinghof in Vijfhuizen", aldus Weterings.

Ontmanteling
Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) is woensdagochtend 4 juni om 10.45 uur begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de ontmanteling van de vliegtuigbom die is gevonden bij de Driemerenweg in de buurt van Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer.

Rond 14.00 startte het EOC met het opensnijden van de bom, om vervolgens het ontstekingsmechanisme te verwijderen. Het ontstekingsmechanisme is daarna ter plaatse tot ontploffing gebracht. Dat is om 17.00 uur gebeurd, waarna het sein veilig is gegeven.

Aansluitend brengt het EOC de bom naar de Toolenburger Plas, waar de bom in een berg zand tot ontploffing wordt gebracht. Het recreatiegebied bij de plas is tijdens de explosie rondom afgezet. Onderweg heeft de politie de wegen voor het verkeer afgezet. Twee bewoners van de Bennebroekerweg zijn tijdelijk elders ondergebracht.

Veiligheidscirkel opgeheven
Na het geven van het sein ‘veilig’ om 17.00 uur, kunnen de 180 bewoners die sinds maandagavond in een hotel verbleven weer terug naar huis. De exploitanten van de kermis kunnen terugkeren naar het kermisterrein.

Ook de bewoners uit het deel van de wijk Stellinghof in Vijfhuizen, die vanwege het explosiegevaar tijdens de demontage binnen of elders moesten verblijven, mogen weer naar buiten of naar huis terugkeren.

De kermis op het voormalige Floriade-terrein, die was gesloten vanwege de vondst van de bom, gaat vanavond weer open. De delen van de Driemerenweg en de Vijfhuizerweg die waren afgesloten, zijn weer open voor het verkeer.
Provincie:
Tag(s):