zaterdag, 2. februari 2008 - 10:12

Vlottrekken Chinees vrachtschip mislukt

Hoek van Holland

De eerste pogingen zondag om het Chinese vrachtschip voor de kust in Hoek van Holland vlot te trekken zijn mislukt. De kabels waarmee de sleepboten het schip van zijn plek wilde trekken schoten los van het vrachtschip. De actie werd door honderden belangstellenden op de Maasvlakte gadegeslagen.

Een boot van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNMR) in de Hoek van Holland is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgevaren voor een vrachtschip in nood. Kort na middernacht werd de kustwacht gealarmeerd dat een Chinees vrachtschip met 33 opvarenden in nood verkeerde.

Het vrachtschip Zhen Hua 10 was door de storm van zijn ankers geslagen en dreef naar de kust. Ondanks het feit dat zijn ankers over de bodem krabde en de motoren vol vooruit stonden ging het vrachtschip, geladen met gigantische kranen met een vaart van 2 mijl per uur achteruit.

Buiten de Hoekse pieren stond er door de storm van windkracht 10 met uitschieters naar 11 Beaufort een behoorlijke zee met gemiddelde golfhoogten van 7-8 meter.

Het zag er naar uit dat het vrachtschip zou stranden en de vrees bestond dat het schip zou kapseizen door de lading, de storm en de ondiepte, meldt het KNRM. Hierop werd de hulp ingeroepen van KNRM reddingstation Stellendam en een reddinghelikopter van de marine. Sleepboten waren inmiddels ook al onderweg. De kapitein van het vrachtschip wilde nog geen mensen van boord laten halen.

Om 02.00 uur is het schip uiteindelijk gestrand op de ondiepte van Maasvlakte bij de zuidpunt van de slufter. Het vrachtschip bleef overeind, maar doordat slepers niet in deze ondiepte kunnen varen en werken zijn deze halverwege retour gegaan. Rond 04.00 uur zat het schip muurvast en stabiel op de bodem zodat ook de reddingboten om 04.30 uur weer door de barre zee retour station konden.

Zaterdagmorgen om 06.00 uur is er een berging inspecteur ingevlogen die de situatie aan boord heeft bekeken en een bergingsplan zal maken.

Vlottrekken mislukt
Zondagmorgen zijn de bergingswerkzaamheden hervat bij het op de Maasvlakte gestrande zware-lading-schip ‘Zhen Hua 10’. Door het Kustwachtcentrum te Den Helder is de reddingboot van station Hoek van Holland van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ingezet om bij calamiteiten onmiddellijk op te kunnen treden.

Ook de Kustwachtvaartuigen ‘Arca’ en ‘Rotterdam’ zijn naar de incident positie gedirigeerd. Dit om eventuele olielekkage direct te kunnen bestrijden en om een in de weg liggende boei tijdelijk te verwijderen.

Vanaf 11.30 uur hebben drie sleepboten getracht het schip van de kust te krijgen, dit is niet gelukt en om 12.30 uur zijn de bergingswerkzaamheden voorlopig gestopt. Zodra de omstandigheden het toelaten zal een nieuwe poging worden ondernomen. Dit heeft het Kustwachtcentrum Den Helder zondagmiddag laten weten.

Alle eenheden zijn inmiddels terug naar station op het oliebestrijdingsvaartuig ‘Arca’ na die voorlopig uit voorzorg ter plaatse blijft.
Provincie:
Tag(s):