maandag, 24. november 2008 - 22:04

VMBO-leerlingen in gesprek met Dutchbatveteranen

Westerbork

Vraag een 14-jarige scholier uit Winschoten wat Srebrenica betekent. De reacties zijn heel verschillend. Sommigen kennen beelden van het journaal, anderen zegt ‘Srebrenica’ niets.

Het Dollard College in Winschoten en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben het initiatief genomen een projectweek te organiseren waarbij discussie tussen scholieren en ooggetuigen van een oorlog centraal staat. De stedenband tussen Srebrenica en de gemeente Winschoten vormt de aanleiding om met de leerlingen uit 2 VMBO aandacht te besteden aan de gebeurtenissen in Srebrenica en daarna. De projectweek vindt plaats van 25 tot en met 27 november a.s.

Dutchbatveteranen vertellen scholieren hun persoonlijke verhaal over hun tijd in de enclave Srebrenica. De rol van Dutchbat in Srebrenica is veelbesproken. Vanuit het gezichtspunt van individuele Dutchbatters wordt met scholieren gesproken over de dilemma’s van vredeshandhaving. Deze gastlessen vinden plaats op woensdag
26 november.

De gesprekken met de Dutchbatveteranen vormen het vertrekpunt voor de workshops. Rapper Ferry Heeren creëert met de leerlingen een eigen Srebrenica-rap. NOS-journalist Rienk Kamer begeleidt de scholieren wanneer zij Dutchbatveteranen interviewen en dit op film vastleggen. Kunstenaar Peter Propstra stelt de gevolgen van uitsluiting en vervolging centraal. Onder leiding van Rechtje de Vries, medewerker voorlichting van de gemeente Winschoten, wordt een pr-campagne opgezet om de inwoners van Winschoten te enthousiasmeren voor de stedenband met Srebrenica. Coen Oosterveld vertelt over economische projecten die door Winschoten in Srebrenica worden ondersteund, waarna er een op Bosnische jongeren gericht plan wordt bedacht. Deze workshops vinden plaats op donderdag 27 november.

De uitkomsten van de workshops en een kunstwerk dat door de leerlingen voor het Herinneringscentrum in Srebrenica is gemaakt worden op donderdag 4 december om 13.00 uur gepresenteerd in het Dollardcollege - locatie Poststraat, in aanwezigheid van burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten.
Provincie:
Tag(s):