maandag, 16. juni 2008 - 9:40

Voedsel-infecties komen nog veel voor

De Bilt

Uit het jaaroverzicht voedselinfecties 2007 blijkt dat voedselinfecties nog steeds veel voorkomen. Het RIVM schat dat jaarlijks 300.00 tot 750.000 mensen last hebben van een voedselinfectie. Voedselinfecties zijn eenvoudig te vermijden. Daarom starten het RIVM, GGDen en verschillende andere betrokken organisaties vandaag de voorlichtingscampagne Wat je moet weten, om veilig te eten!

Een voedselinfectie kan ontstaan wanneer mensen iets eten of drinken dat besmet is met een virus of bacterie. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over, maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstige gevolgen hebben.

ziekteverwekkers op voedsel sneller. Voedselinfecties zijn eenvoudig te voorkomen, door te letten op hygiëne voor en tijdens het bereiden van eten. Daarom hebben RIVM, GGDen en andere organisaties zoals het Voedingscentrum, en de Voedsel en Waren Autoriteit de informatiecampagne Wat je moet weten, om veilig te eten! samengesteld. Met onder andere folders en posters worden mensen geattendeerd op goede hygiëne voor en tijdens het bereiden van een maaltijd.

Voedselinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Deze krijg je binnen door het eten en drinken van besmette voedingsmiddelen. U kunt een voedselinfectie eenvoudig voorkomen. De belangrijkste tips zijn:

- Schoonhouden Was regelmatig uw handen, hierdoor worden bacteriën en virussen verwijderd. De belangrijkste momenten zijn: voor het bereiden van de maaltijd, na het aanraken van rauw vlees, voor u aan tafel gaat en natuurlijk na toiletbezoek.

- Scheiden Tijdens het koken kunnen bacteriën en virussen van het ene voedingsmiddel makkelijk op een ander voedingsmiddel komen. Zorg daarom dat bereid voedsel niet in aanraking komt met rauw voedsel, gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en groente en werk altijd met schone messen.

- Bewaren Bij lage temperaturen kunnen bacteriën en virussen zich moeilijk vermeerderen. Zet producten die gekoeld moeten blijven dan ook zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast. Houd vlees en salades bij barbecueën gekoeld.

- Verhitten Bij het koken van voedingsmiddelen, gaan de aanwezige bacteriën en virussen dood. Vooral vlees, vis, en schelpdieren moeten voldoende worden verhit, bij voorkeur totdat het gaar is. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.
Provincie:
Tag(s):