maandag, 15. december 2008 - 17:21

Vogelgriep bij kalkoen-bedrijven in Duitsland

Emmen

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is een milde variant van het vogelgriepvirus aangetroffen, het gaat om het laagpathogene vogelgriepvirus H5N3. In Niedersachsen, regio Cloppenburg ruim 60 kilometer van de grens met Nederland bij Emmen, is het laag pathogene vogelgriepvirus aangetroffen bij acht kalkoenbedrijven. Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maandagmiddag bekendgemaakt.

Er is een beschermingsgebied van een kilometer ingesteld. Minister Gerda Verburg van LNV heeft bepaald dat vanaf maandag 15 december 16.30 uur een plicht tot dubbele reiniging en ontsmetting geldt.

Vanaf 15 december moeten transportauto's waarmee in de deelstaat Nedersaksen levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd, onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting ondergaan op een van de door de minister geregistreerde wasplaatsen.

In Duitsland wordt op dit moment nog onderzocht of ook bij andere bedrijven het virus is aangetroffen. De afgelopen periode zijn er diverse transporten met levend pluimvee van het getroffen gebied naar Nederland geweest. Uit voorzorg zijn al die partijen gecontroleerd. Er is geen virus aangetroffen.

Alle zendingen met levend pluimvee die niet bestemd zijn voor de slacht uit regio Cloppenburg en de omringende regio's, worden de komende tijd gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De maatregelen zijn nodig omdat het mogelijk is dat laagpathogene vogelgriep verandert in hoog pathogene vogelgriep. Minister Verburg roept alle pluimveehouders op om extra voorzichtig te zijn in hun contacten en alert te zijn op verschijnselen van vogelgriep.
Provincie:
Tag(s):