dinsdag, 23. december 2008 - 16:22

Vogelgriep vlak bij Nederlandse grens

Op twee pluimveebedrijven in België is vogelgriep vastgesteld. Eén van deze bedrijven ligt in het Belgische Bocholt, enkele kilometers van Weert. Het andere bedrijf is gelegen in Oost-Vlaanderen. Dit maakt de Belgische dienst voor veilig voedsel FAVV dinsdag bekend.

Het gaat volgens de FAVV niet om de gevreesde H5N1, maar om een minder gevaarlijke varriant (H5N2 à N9). Om geen risico’s te nemen zullen alle dieren op de besmette pluimveebedrijven worden geruimd.

Laagpathogene virusstammen worden geregeld aangetroffen bij monitoring in de hele Europese Unie. In België omvat deze monitoring jaarlijks meer dan 10.000 monsters die genomen worden bij zowel wilde vogels als gehouden pluimvee.

Elk jaar treft het FAVV daarbij in een tiental gevallen sporen van dergelijke laagpathogene stammen aan. De meeste infecties verlopen asymptomatisch. De voorzorgsmaatregelen zijn er net om te verhinderen dat deze laagpathogene virussen zich kunnen omvormen tot meer virulente stammen, die wel duidelijk ziekte bij pluimvee veroorzaken.
Provincie:
Tag(s):