zondag, 2. november 2008 - 17:29

Volendam heeft het eindelijk voor elkaar

(Elfvoetbal) FC Volendam heeft voor de eerste keer dit seizoen een wedstrijd gewonnen. Het bezoekende De Graafschap werd met 3-1 naar huis gestuurd. Na tachtig minuten armoedig voetbal leken beide clubs met een 1-1 remise het eindsignaal te gaan halen, maar in de slotfase sloeg Volendam onverwachts toe.

Jack Tuyp had de hele wedstrijd nog geen bal geraakt, toen de Volendamse topscorer acht minuten voor het einde een afvallende bal voor zijn voeten kreeg en die hard langs doelman Erik Heijblok jaagde. Het publiek in Volendam was nog bezig met het vieren van die treffer toen invaller Dominique van Dijk zestig seconden later de voorsprong verdubbelde.

Een memorabele zege voor de promovendus was daarmee een feit, maar een memorabele wedstrijd was het bepaald niet. Een duel tussen twee voorname degradatiekandidaten kan soms heel aardig zijn om naar te kijken, maar voor FC Volendam -- De Graafschap gold dat geen moment. Natuurlijk beschikken beide ploegen over povere selecties, maar een chronisch gebrek aan talent mag geen excuus zijn voor een schrijnend gebrek aan initiatief. Met name de Doetinchemmers, die voor een gelijkspel naar Volendam leken te zijn gekomen, maakten zich schuldig aan het koesteren van de gelijke stand.

Slechts toen de bezoekers eind eerste helft plotseling tegen een achterstand aankeken, liet de ploeg zich kortstondig gelden. Na 38 minuten spelen was de thuisploeg op voorsprong gekomen dankzij Melvin Platje. Het doelpunt was niet zonder controverse. De Volendammer scoorde vorige week al met zijn hand en gebruikte vanmiddag datzelfde lichaamsdeel om de bal onder controle te brengen, alvorens het object zuiver in de korte hoek te knallen. De bezoekers reageerden door nog voor rust de gelijkmaker te produceren. Cerezo Fung a Wing trachtte bij de achterlijn voor te trekken, maar zijn inzet caramboleerde via het been van een verdediger tegen de voet van doelman Jeroen Verhoeven. Het leer keerde uiteindelijk terug bij Fung a Wing, die de bal simpel tegen de touwen kopte.

De gelijke stand werd door De Graafschap lange tijd eenvoudig verdedigd en dus leek het onmachtig-ogende Volendam opnieuw naast een overwinning te gaan grijpen. Totdat de "minuut van de twee goals" uitbrak, zoals Volendam-fans het historische moment volgend jaar zullen noemen, als de ploeg allang weer in de Jupiler League bivakkeert.