zaterdag, 17. mei 2008 - 9:17

Volkstuinen in opmars

Utrecht

Gemeenten ontzien volkstuinen steeds meer bij het realiseren van hun bouwplannen. Minister Cramer (Ruimte en Milieu) is positief over deze hernieuwde aandacht voor groen in de stad. Dat liet ze weten bij de opening van het nieuwe landelijke centrum voor volkstuinders in Utrecht.

Dit nieuwe activiteiten- en informatiecentrum van het Algemeen Verbond voor Volkstuinders Nederland (AVVN) is duurzaam gebouwd. Zo maakt het gebruik van stadverwarming, heeft het een vegetatiedak en is het gebouwd van hout dat geen verduurzaming of verf nodig heeft . Vanuit het centrum komt het verbond op voor de belangen van hobbytuinders.

Volgens het AVVN komt de volkstuin langzaam uit het verdomhoekje. Sinds 1993 is het aantal hectares volkstuinen met 16 procent gedaald. Die trend lijkt nu doorbroken: volgens het verbond geven gemeentebesturen volkstuinen meer ruimte.

Minister Cramer is verheugd dat gemeenten bij nieuwbouwlocaties meer oog lijken te hebben voor een duurzame groene omgeving. Volkstuinen dragen bij aan de biodiversiteit, kennis van de natuur en de volksgezondheid.

De koepelorganisatie ziet niet alleen haar ledenbestand groeien maar ook veranderen van samenstelling. De nieuwe leden zijn vooral jonge, milieubewuste gezinnen. Volgens AVVN-woordvoerder Herman Vroklage zijn het mensen die graag weten wat ze op hun bord hebben liggen: Het biologisch tuinieren is onder deze nieuwe groep erg populair. Bestrijdingsmiddelen zijn bij hen echt uit den boze.

Volkstuintjes zijn allang niet meer de moestuintjes van weleer. De nieuwe tuinders gebruiken hun grond als siertuin en als plek om te ontspannen met het hele gezin. Scholen gebruiken de volkstuinen voor natuureducatie.
Provincie:
Tag(s):