maandag, 8. september 2008 - 10:21

Volkswagen presenteert nieuwe studiemodel Golf BlueMotion

Leusden

Een dubbele première: parallel aan de introductie van de nieuwe generatie Golf presenteert Volkswagen het studiemodel van de toekomstige Golf BlueMotion. Het gemiddelde brandstofverbruik van deze uitvoering is 3,8 l/100 km, waarmee hij in zijn segment onder de magische 4,0 liter-grens blijft. Bovendien ligt dit brandstofverbruik op het niveau van de compactere Polo BlueMotion. De CO2-uitstoot bedraagt 99 g/km: eveneens een nieuwe maatstaf in deze klasse.

De Volkswagen Polo BlueMotion leidde in de zomer van 2006 het BlueMotion-offensief in. Hierna volgden BlueMotion-uitvoeringen van de Golf, inclusief de Golf Variant, de Golf Plus, de Jetta, de Caddy, de Touran, de Sharan en de Passat. Het voorlopige hoogtepunt van dit duurzaamheids offensief is nu bereikt met de introductie van het studiemodel Golf BlueMotion.

De toekomstige Volkswagen Golf BlueMotion wordt aangedreven door een nieuwe, lichte en sterke common-rail turbodieselmotor. Deze viercilindermotor met vier kleppen per cilinder levert 77 kW/105 pk en bereikt al bij 2.000 toeren per minuut het maximumkoppel van 250 Nm. De Golf BlueMotion sprint in slechts 11,3 seconden van 0 naar 100 km/uur, de topsnelheid bedraagt 190 km/uur. Uiteraard rust Volkswagen de Golf BlueMotion uit met een roetfilter. Net als alle andere modellen van de zesde generatie Golf voldoet ook de Golf BlueMotion aan de Euro5-emissienorm die pas in de herfst van 2009 van kracht wordt.

Het opvallend zuinige karakter van het studiemodel Golf BlueMotion bereikte Volkswagen door aanpassingen door te voeren die ook de overige BlueMotion-modellen kenmerken. Zo heeft de vijfversnellingsbak langere overbrengingen, zijn er banden met een extra lage rolweerstand gemonteerd en is de carrosserie in aerodynamisch opzicht geoptimaliseerd. De grootste bijdrage aan het zuinige karakter van de Golf BlueMotion levert echter de 1.598 cm3 metende common-rail turbodieselmotor.

Niet alleen de Golf BlueMotion maar ook de andere motoren bewijzen dat de nieuwe Golf een schoolvoorbeeld van duurzaamheid in zijn klasse is. Bijvoorbeeld de nieuwe 2.0 liter TDI met 81 kW/110 pk. Met een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 4,5 l/100 km (CO2-uitstoot: 119 g/km) zit deze Golf TDI met qua verbruik op hetzelfde niveau als dat van de huidige Golf BlueMotion met een 1.9 TDI (77 kW/105 pk).
Categorie:
Tag(s):