zaterdag, 23. augustus 2008 - 23:25

Volwassen PSV wint Johan Cruijff Schaal

(Elfvoetbal) Landskampioen PSV heeft zaterdag in Amsterdam vrij eenvoudig van bekerwinnaar Feyenoord gewonnen in de strijd om de Johan Cruijffschaal. Na een doelpuntloze eerste helft werd het 2-0.

Feyenoord was erg verzwakt door een grote ziekenboeg en kon nog net een volwaardig eerste team op het veld zetten. Met onder meer Serginho Greene, Denny Landzaat, Giovanni van Bronckhorst en Diego Biseswar leek de ploeg van trainer Gertjan Verbeek zeker in het begin van de wedstrijd niet onder te doen voor PSV.

Feyenoord kon echter na het eerste halfuur niet meer overtuigen. De hevig verzwakte ploeg, waar onder anderen Jon Dahl Tomasson, Jonathan De Guzman, Roy Makaay, Theo Lucius en Karim El Ahmadi ontbraken, moest zijn meerdere erkennen in een enorm volwassen tegenstander.

PSV had misschien niet het beste van het spel, maar het gaf in die eerste fase ook niets weg. Na die eerste periode nam PSV de teugels over en gaf die niet meer uit handen. Het duurde tot tien minuten in de tweede helft voor het herpakte overwicht werd uitgedrukt in een voorsprong. Danko Lazovic kopte een goede voorzet van Ibrahim Afellay binnen. En daarmee was eigenlijk gelijk duidelijk dat PSV de zege zou pakken.

Na dat doelpunt was het gedaan met Feyenoord. De ploeg kwam toen helemaal niet meer voorbij de Eindhovense ploeg en het overwicht van de landskampioen werd groter en groter, met name door de creativiteit van Afellay en Nordin Amrabat. Het duurde maar tot halverwege de tweede helft voor PSV ook de tweede in de touwen had liggen. Olympiër Dirk Marcellis, net een paar dagen terug uit Peking, kopte binnen na een hoekschop van Mike Zonneveld.

PSV voetbalde de wedstrijd na het tweede doelpunt redelijk eenvoudig uit. Feyenoord had in de persoon van Georgino Wijnaldum nog wel een mooie actie, maar werd niet meer gevaarlijk. Voor PSV miste Nordin Amrabat nog wel een kans voor open doel, waarbij hij de bal verkeerd raakte. Daardoor bleef Feyenoord behouden voor een deklassering.

Gertjan Verbeek was nog redelijk mild voor zijn ploeg: "Ik vind dat we, gegeven de omstandigheden, onze huid duur verkocht hebben. In begin speelden we goed. Na rust hadden we moeite met de andere taktiek van PSV en toen we ons daarop in hadden gesteld, scoorden ze niet. Ik vind dat we het prima hebben gedaan."