vrijdag, 10. oktober 2008 - 15:27

Voor het eerst werkstraffen in virtuele zaak

Leeuwarden

De officier van justitie in Leeuwarden heeft tegen twee minderjarige verdachten die op 7 oktober terechtstonden voor de kinderrechter in Leeuwarden, werkstraffen van 180 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van vier weken met een proeftijd van twee jaar geëist in een zaak die handelde over diefstal met geweld van virtuele voorwerpen.

Niet eerder heeft een Nederlandse rechter zich gebogen over een zaak waarin het wegnemen van virtuele goederen als diefstal werd tenlastegelegd.

De verdachten, twee jongens uit Leeuwarden van 14 en 15 jaar, zouden op 6 september 2007 een toen dertienjarige plaatsgenoot met geweld hebben gedwongen tot het overboeken van virtuele items die het slachtoffer had gewonnen met het internetspel RuneScape. De beide verdachten dwongen het slachtoffer (die zij van school kenden) met hen naar het huis van een van hen te gaan waar hij vervolgens werd geschopt, geslagen en met messen werd bedreigd. Het slachtoffer boekte vervolgens zijn items over naar de verdachten.

In deze zaak staat de vraag centraal of virtuele voorwerpen als ‘goederen’ kunnen worden beschouwd die kunnen worden ‘weggenomen’ zodat er sprake is van diefstal.

De officier van justitie betoogde tijdens haar requisitoir dat de virtuele items van het spel Runescape, in een tijd waarin het winnen, verzamelen of verkrijgen van objecten in de virtuele wereld een steeds prominentere plaats innemen, als goederen kunnen worden beschouwd en dat het wegnemen ervan dus diefstal is. Als deze goederen - volgens vaste rechtspraak - daarnaast voor de bezitter waarde hebben en de eigenaar ervan er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal. Volgens de officier voldoet het gepleegde feit aan deze voorwaarden en kan het daarom gekwalificeerd worden als diefstal.

De uitspraak in de zaak is op 21 oktober 2008 om 13.30 uur en is openbaar.
Categorie:
Tag(s):