donderdag, 7. februari 2008 - 16:56

Voorbereidingen groot onderhoud Zeeuwse lijn van start

Provincie

ProRail start deze week met de voorbereidingen voor de werkzaamheden aan de Zeeuwse lijn, die plaatsvinden van 22 maart tot 22 april. Hoofdaannemer BAM Rail vernieuwt hier in 31 dagen 50 van de 70 kilometer spoor.

Hiervoor richt de aannemer vanaf deze week zeven depots langs het spoor in, waar voornamelijk nieuwe en oude ballast wordt opgeslagen. Ook worden de komende weken betonnen dwarsliggers langs het spoor klaargelegd. Deze gaan de oude, houten dwarsliggers vervangen.

ProRail laat verschillende onderhoudsactiviteiten uitvoeren, waaronder vervanging van oude ballast en plaatsing van betonnen dwarsliggers. Op het grootste deel van het spoor tussen Bergen op Zoom en Vlissingen wordt oude ballast (losse kiezels) afgegraven en vervangen door nieuwe ballast. Een ballastbed zorgt ervoor dat dwarsliggers, waar de spoorstaven op bevestigd zijn, op hun plaats blijven liggen. ProRail vervangt in totaal 200.000 ton ballast.

Voordat de graafwerkzaamheden kunnen beginnen, wordt eerst gekeken of er geen explosieve materialen in de grond zitten. Experts zijn al gestart met het scannen van delen van het spoor. Dat gebeurt ’s nachts.

De aannemer vernieuwt verder overwegen en delen van de bovenleiding. En alle houten dwarsliggers op het traject van Bergen op Zoom - Vlissingen worden vervangen door betonnen dwarsliggers. Betonnen dwarsliggers hebben een langere levensduur en beperken de geluidsoverlast. ProRail plaatst ook raildempers om het geluid te verminderen.

De zeven depots liggen in de buurt van het spoor. Omwonenden moeten rekening houden met extra vrachtverkeer gedurende de voorbereidingen en de werkzaamheden. Voordat de materialen opgeslagen kunnen worden, worden de onverharde opslagterreinen voorzien van een laag zand van ongeveer één meter waarop betonnen platen komen.
Locaties van de depots:

1. Zuid-oostsingel in Bergen op Zoom (bij het station)
2. Statieweg in Woensdrecht
3. Rillandseweg in Rilland Bath
4. Kamperweg in Kruiningen - Yerseke
5. Peigerswegje in Eindewege ter hoogte van de aftakking van de Sloelijn
6. Molenweg in Middelburg aan het Arnekanaal
7. Aan beide zijden van het spoor in Vlissingen nabij het station

Na de werkzaamheden brengt de aannemer de plaatsen van de depots weer in oude staat. De oude ballast wordt afgevoerd naar verwerkingsinstallaties, waar de ballast o.a. wordt verwerkt in asfalt.
Provincie:
Tag(s):