donderdag, 9. oktober 2008 - 10:32

Voorspellen van moleculen en chemische reacties kan op PC

Amsterdam

Vanachter je computer eigenschappen voorspellen van moleculen en chemische reacties zonder experimenten te hoeven doen? Dat kan met behulp van het aan de VU ontwikkelde geavanceerde modelleerprogramma ADF (Amsterdam Density Functional package).

Scientific Computing & Modelling (SCM), opgericht vanuit de afdeling theoretische scheikunde aan de VU, levert sinds enige jaren softwareproducten om fundamenteel aan moleculen te rekenen. De doelgroep voor dergelijke technologie bestaat uit wetenschappers bij bedrijven en kennisinstellingen, wereldwijd.

Om deze doelgroep steeds beter te bereiken en de nieuwste producten snel naar de markt te brengen is onlangs vanuit de VU een volledig zelfstandig spin-off bedrijf opgezet.

Door middel van een management buy-out is Scientific Computing & Modelling Holding B.V. opgericht. In de nieuwe onderneming wordt dr. Stan van Gisbergen algemeen en commercieel directeur en professor Baerends (VU) en professor Ziegler (University of Calgary, Canada) fungeren als wetenschappelijke directeuren. Het nieuwe bedrijf zal een zeer actieve speler in de markt voor molecular modelling software zijn, met behoud van hoge wetenschappelijke kwaliteit.

Nigel Wagstaff, technology transfer manager VU en VUmc: “Met deze stap wordt de overdracht van specialistische kennis naar de markt verder gestroomlijnd en zijn wetenschappers over de hele wereld verzekerd van toegang tot de nieuwste ontwikkelingen in deze technologie. De combinatie van hoogwaardige wetenschap en commerciële dynamiek bij de initiatiefnemers spreekt ons enorm aan�.

Stan van Gisbergen, algemeen directeur Scientific Computing & Modelling Holding B.V.: “Met dit bedrijf intensiveren wij het contact met de markt en kunnen wij op maat oplossingen leveren voor verschillende sectoren van industrieel en academisch onderzoek. Hierdoor bereiken onze producten een breder gebied en creëren zij meer waarde voor de klant�.

Jan van Mill, decaan VU faculteit der exacte wetenschappen: “Dit initiatief past in het technology transfer beleid van VU en VUmc om kennis actief uit te dragen in de markt en ondernemerschap buiten de muren van de kennisinstelling te stimuleren�.
Categorie:
Tag(s):