maandag, 17. november 2008 - 14:37

Voorwaardelijke gevangenisstraf en werkstraf voor ex-psychiater

Utrecht

Een 61-jariger ex-psychiater uit Veenendaal is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur. De rechtbank achtte de man schuldig aan ontucht met een patiënt.

Volgens de psychiater verrichtte hij diverse seksuele handelingen met toestemming van de patiënt in het kader van haar therapie. De rechtbank stelde echter vast dat de patiënte geen ondubbelzinnige toestemming had gegeven voor de therapie en ook eventuele instemming niets af doet aan het feit dat in dit geval sprake was van ontucht. De psychiater startte de therapie, die volgens de rechtbank 'onmiskenbaar grensoverschrijdend' was, zonder overleg met zijn collega's. Het slachtoffer heeft dit in haar hoedanigheid van patiënt die niet beter wist geaccepteerd.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte misbruik gemaakt van zijn positie als psychiater. Het slachtoffer voelde zich gevangen in de therapie van haar psychiater, zo liet ze in haar slachtofferverklaring weten. ,,Verdachte heeft ernstige schade toegebracht aan het slachtoffer en haar gezin en dit tot op de dag van de zitting niet willen beseffen.'', aldus de rechtbank. De rechtbank vond eveneens dat de psychiater zijn beroepsgroep ernstig in diskrediet heeft gebracht.

Vanwege de leeftijd van de verdachte en de omstandigheid dat hij door het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg uit het beroepsregister is geschrapt legde de rechtbank een lagere straf op dan de officier van justitie had vereist. De voorwaardelijke gevangenisstraf moet de man ervan weerhouden nogmaals soortgelijke feiten te plegen. De man moet 7500 euro schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffer.
Provincie:
Tag(s):