donderdag, 24. april 2008 - 12:39

Vrachtwagenchauffeur krijgt schrik van z’n leven na schikkingsvoorstel 5000 euro

Een 44-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur kreeg woensdagmorgen 23 april de schrik van z’n leven toen hij van de politie Zuid-Holland-Zuid een schikkingsvoorstel van 5000 euro kreeg wegens een economisch delict.

Het exceptioneel transport reed zonder ontheffing op de N216 bij Schelluinen begeleid door een hier in Nederland niet bevoegde Duitse begeleider.

Een collega van de Regionale Verkeersondersteuning (RVO) zag de vrachtauto met oplegger - beladen met een graafmachine - en daarachter begeleiding rijden op de N216 ter hoogte van de rotonde bij Schelluinen. Wetende dat er op die route alleen Nederlands gecertificeerde personen een begeleiding mogen uitvoeren, nam de agent het geheel mee voor controle op terrein De Banne van Rijkswaterstaat.

Daar werd het samenstel gewogen en gemeten. Met een gewicht van 98.650 kg, een lengte van 25,8 meter en een breedte van zo'n 3,5 meter kwam men al snel tot de conclusie dat voor dit transport een ontheffing is vereist. En die ontheffing had de chauffeur niet wat dus betekende een economisch delict: overschrijding van de maximaal toegestane massa van een voertuigsamenstel met 97,3%.

Het functioneel parket Rotterdam besliste tot een schikkingsvoorstel van 5000 euro. De chauffeur verklaarde dit bedrag niet bij zich te hebben en meende na contact met zijn werkgever dat de rechter mogelijk een gematigder oordeel zou geven. En dus besloot men de zaak voor de rechter te laten komen. Zolang de ontheffing niet is verkregen, mag het exceptioneel transport niet meer de weg op en staat gestald op het RWS-terrein, aldus een woordvoerder van de politie.
Provincie:
Tag(s):