maandag, 28. juli 2008 - 22:47

Vreemd licht duikt op in de Noordzee bij IJmuiden

IJmuiden

Even dacht men in IJmuiden aan Zee dat er vreemde wezens uit zee zouden opstaan, of dat een UFO een landingsplek zocht op de grote zandbak.

Zondagavond rond 23.00 uur keken strandwandelaars vreemd op toen de zee spontaan van kleur begon te veranderen. Omdat men niet wist waar het vreemde lichtverschijnsel vandaan kwam besloot men de reddingsbrigade te alarmeren. Toen zij ter plaatse kwamen, stonden zij voor net zo’n groot raadsel als het toegestroomde publiek. De zee leek bij vlagen langzaam te veranderen in een blauwe lichtgevende gloed.

Gelukkig wist één van de redders de blauwe gloed te verklaren. Het ging om miljoenen algen die zorgden voor het oplichten van de zee.

Het licht wordt gemaakt als gevolg van een chemische reactie. Productie van licht in dinoflagelaten en andere luminicerende organismen wordt veroorzaakt door een chemoluminiserende reactie waarbij luciferine wordt geoxideerd en waarbij er een boel energie vrijkomt, in de vorm van licht. Het is voor zover bekend in IJmuiden de eerste keer dat het werd waargenomen. Duikers die nachtduiken in de Oosterschelde of de Grevelingen komen het wel meer tegen.
Provincie:
Tag(s):