maandag, 28. juli 2008 - 13:47

Vrijdag zonsverduistering

De Bilt

Op vrijdag 1 augustus gaat de zon even schuil achter de maan. In heel Europa en dus ook in ons land is het een gedeeltelijke zonsverduistering. Als het niet bewolkt is zien we een hapje uit de zon. Men wordt wel aangeraden om niet met het blote oog in de zon te gaan turen maar gebruik te maken van een eclipsbril.

De verduistering begint om 10.37 uur met een klein deukje aan de bovenkant van de zon. Om 11.25 is de verduistering maximaal en dan gaat zo'n 25% van de zonnediameter schuil achter de maan. Om 12.16 uur is de zonsverduistering voorbij. De genoemde tijden gelden voor Utrecht, op andere plaatsen in Nederland kunnen de tijden iets afwijken.

Bij een zonsverduistering of eclips van de zon komt de maan precies tussen de zon en de aarde in te staan. Meestal bedekt de maan de zon niet helemaal en dan is het een gedeeltelijke verduistering. De zon blijft dan nog voldoende helder.

We zien geen afname van het licht. Als de maan de zon wel helemaal afdekt, spreken we van een totale zonsverduistering en dan is er een mooie krans (een corona) rond de zon te zien. De zonsverduistering van 1 augustus is totaal in een smalle strook die door Noord-Groenland, Nova Zembla, midden-Siberië, West-Mongolië en Noord-China loopt.
Categorie:
Tag(s):