woensdag, 26. november 2008 - 22:10

Vroegste Elfstedentocht ooit!

Arnhem

Eventjes leek het erop de afgelopen dagen: een échte winter, met een dik pak sneeuw. Sleetjes kwamen van zolder, na het weeralarm maakten we kennis met het spitsalarm en ook bij de schaatsers zal het zijn gaan kriebelen.

Maar eerlijk, is eerlijk die ouderwetse winter behoort steeds meer tot de geschiedenis. Schaatsen en sleetje rijden, ijsbloemen op de ramen en vroeg onder de wol met een warme kruik aan je voeten! In het Openluchtmuseum komen de winter weer tot leven. Zes weken lang - van 6 dec. 2008 t/m 18 jan. 2009 gaan we terug in de tijd.

Op zondag 7 december om 12.30 uur geven we het startschot voor de vroegste Elfstedentocht in de honderdjarige geschiedenis van de tocht. Een tocht ter ere van de Arnhemse Elfstedenwinnaar Coen de Koning die de tocht in 1912 en 1917 op zijn naam schreef.

Op 2 januari 1909 werd de Elfstedentocht voor het eerst officieel verreden. De tocht der tochten viert dus binnenkort haar eeuwfeest! In 1912 – het oprichtingsjaar van het Openluchtmuseum – en in 1917 werd de tocht gewonnen door een Arnhemmer: Coen de Koning. In zijn laatste radio-interview in 1954 deed deze sportman in hart en nieren een emotionele oproep aan de jeugd: “Jongens, jongens, jongens, heb er toch alles voor over, het is toch zo mooi�!

Het Openluchtmuseum start op zondag 7 december a.s. het winterseizoen met een Elfstedentocht voor kinderen van 6 tot 12 jr.; een postume ‘thuiswedstrijd’ voor Coen de Koning. Om 12.30 valt het startschot op de ijsbaan waarna deelnemers op een barre tocht langs elf winterse opdrachten in het museumpark klunen. Later starten mag, maar je moet wel vóór 17.00 uur binnen zijn in ‘Leeuwarden’ mét alle elf stempels, om het felbegeerde kruisje in ontvangst te mogen nemen!

Koeien melken bij het krieken van de dag en na het avondeten meteen naar bed. Dit jaar ontdekken bezoekers op een tocht door het museumpark onder meer hoe boeren en boerinnen vroeger de winterdag en -nacht doorbrachten. Hoe laat kropen ze onder de wol, hoe zag hun nachtkleding eruit en waar werd de ’beddenpan’ eigenlijk voor gebruikt?
In de stolpboerderij wordt een oud winters volksverhaal verteld over een soldaat die een slaapplaats zoekt. Voordat hij aanklopt bij de boerderij, kijkt hij even door het keukenraampje. Komt hij wel gelegen? Het museum is tot ‘boerenbedtijd’ (20.00 uur) open! Dus geniet van een lekkere pannenkoek in de Zaanse Buurt en kruip dan, net als de boeren van vroeger, lekker onder de wol!

Geen échte winter kan zonder ijspret en dus binden bezoekers jong en oud, voor het eerst of na vele jaren weer, de gladde ijzers onder en genieten op een grote schaatsbaan van deze traditioneel Nederlandse sport. Nieuw dit jaar is de sleebaan bij de Delftse molen, waar je lekker vanaf kunt roetsjen.

Ieder weekend en in de kerstvakantie geniet u in het knusse Zeeuwse kerkje van heel diverse muzikale optredens. Kinderen leren breien en bakken een vers broodje boven het kampvuur op het Kindererf. In de vakantie is er speciaal voor hen een feestelijke lampionnentocht. In de Zaanse buurt warmt u zich in de gezellige poffertjeskraam en op het plein is zes weken lang een ambachtelijke wintermarkt met demonstraties en activiteiten en een vrolijke draaimolen voor de kinderen.

Kijk op www.openluchtmuseum.nl/agenda voor de agenda van dag-tot-dag. Het museum is van 6 december t/m 18 januari dagelijks open van 12.00 tot 20.00 uur m.u.v. 25 dec. en 1 jan. (gesloten) en 24 en 31 dec. (tot 17.00 uur).

De Elfstedentocht is na 7 december te reserveren als winterschoolreisje. Zie www.openluchtmuseum.nl/basisonderwijs.
Provincie:
Tag(s):