vrijdag, 16. mei 2008 - 9:36

Vrouwelijke arts luistert beter

Amsterdam

Vrouwelijke artsen luisteren beter naar patiënten dan hun mannelijke collega’s. Ook geven vrouwelijke artsen meer informatie en stellen zij meer vragen zodat patiënten beter betrokken zijn bij de behandeling. Bovendien zijn patiënten van vrouwelijke artsen tevredener dan patiënten van mannelijke artsen. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag.

Vrouwelijke artsen zouden zich in het contact met de patiënt, anders dan hun mannelijke collega’s, meer op de persoon richten en meer probleemgericht zijn. Vrouwen zouden ook meer moeite doen om een gelijkwaardige relatie op te bouwen, zo stelt hoogleraar Lagro-Janssen in het artikel.

Volgens het onderzoek blijken er ook verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke artsen te zijn bij het lichamelijk onderzoek. Zo voeren mannen vaker een rectaal onderzoek uit bij mannelijke patiënten. Vrouwelijke artsen voeren op hun beurt weer vaker een vaginaal onderzoek uit. Ook geven mannelijke artsen aan een zekere schroom te hebben bij borst- of vaginaal onderzoek. Vrouwelijke artsen ervaren dezelfde moeilijkheden bij prostaatonderzoek. Volgens Lagro-Janssen werpt het kennelijk psychische belemmeringen op om personen van het andere geslacht intieme vragen te stellen of bij hen intieme handelingen uit te voeren. Dat kan ertoe leiden, zo waarschuwt de onderzoekster, dat dit achterwege blijft waardoor aandoeningen gemist kunnen worden.

Ook zijn mannelijke artsen geneigd vaker antidepressiva en slaapmiddelen voor te schrijven dan hun vrouwelijke collega’s. En dan ook nog in hogere doses per keer. Artsen zien klachten vaker als psychisch bij vrouwelijke dan bij mannelijke patiënten. Waar mannelijke artsen dan eerder kalmerende middelen voorschrijven, gaan vrouwelijke artsen juist praten. Vrouwelijke patiënten krijgen dan ook veel vaker dan mannelijke kalmerende middelen voorgeschreven, en dit weer vaker door mannelijke dan door vrouwelijke artsen.

De verschillen in aanpak tussen vrouwelijke en mannelijke artsen zijn volgens hoogleraar Lagro-Janssen zo belangrijk dat meer onderzoek is gewenst. ‘Patiënten mogen er immers op rekenen dat zij door beide seksen even kundig worden benaderd, ook bij sekse-specifieke klachten.’
Categorie:
Tag(s):