dinsdag, 9. september 2008 - 19:39

Vrouwen aangehouden na dierkwelling

Schiphol

Zondagmiddag 7 september 2008 heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de Douane elf vogels in beslag genomen op Schiphol. Medewerkers van de Douane troffen de siervogels aan in een speciaal geprepareerde koffer afkomstig van een vlucht uit Suriname.

De koffer behoorde toe aan drie vrouwen, die verklaarden niets van de smokkel te weten. In de koffer zaten kleine transportkooitjes. Deze manier van transport is niet goed voor het welzijn van de vogels, omdat deze kooitjes ook niet waren voorzien van zitstokjes, drinkwater en voer. Bovendien is het in het bagageruim in een vliegtuig erg koud, omdat deze ruimte niet geconditioneerd is.

De elf siervogels zijn vermoedelijk gevangen in het wild in Suriname om in Europa verder te verhandelen. Naast dierkwelling is er ook sprake van illegale invoer van internationaal beschermde soorten, omdat vier vogels op de zogenoemde CITES lijst staan. Het gaat hier om twee Rode rotshanen en twee Groene arassari.

Tegen de vrouwen, die de Nederlandse nationaliteit hebben, wordt proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Flora- en faunawet en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. De zaak wordt overgedragen aan het Functioneel Parket.
Provincie:
Tag(s):