zaterdag, 5. april 2008 - 14:20

Vrouwen-handelaars in Groningen gepakt

Groningen

De politie in Groningen heeft na een langdurig onderzoek twee mannen aangehouden op verdenking van mensenhandel en uitbuiting. Een 41-jarige man uit Bulgarije en een 61-jarige man uit Groningen worden ervan verdacht dat zij gezamenlijk zeker zeven jonge Bulgaarse vrouwen hebben onderdrukt en uitgebuit.

Alle slachtoffers werden gedwongen in de prostitutie te werken. Volgens het Dagblad van het Noorden zou een van de meisjes 12-jaar oud zijn.
De zaak kwam medio januari 2007 aan het rollen toen een 23-jarig vrouw uit Bulgarije zich bij de belastingdienst als zelfstandige wilde inschrijven.

Al snel rees het vermoeden dat de vrouw dat had gedaan met een vervalst paspoort. Na onderzoek door de Forensische Opsporing van de NRE werd vastgesteld dat het paspoort daadwerkelijk vals was. De vrouw werd aangehouden en later in vreemdelingenbewaring gesteld. Dezelfde week werd met behulp van een liaison van de KLPD en de Bulgaarse ambassade de juiste identiteit vastgesteld. De vrouw bleek een Bulgaars meisje van 16 jaar te betreffen. Zij was eerder die week gecontroleerd in Groningen terwijl zij als prostituee werkte.

De politie gaat er vanuit dat de verdachten, zoals gebruikelijk is in dit soort zaken, de vrouwen hebben uitgebuit voor eigen financieel gewin. De verdachten konden worden aangehouden met behulp van de liaison van de KLPD, de Bulgaarse politie en door medewerking van het Openbaar Ministerie in Groningen en Bulgarije. De Groningse politie is drie maal voor onderzoeksdoeleinden naar Bulgarije gegaan.

Vorig jaar kwamen er in de regio Groningen ruim honderd signalen binnen van deze vorm van dwangarbeid in de prostitutie. Het blijkt, steeds weer, moeilijk te zijn om informatie over daders te krijgen, omdat de slachtoffers meestal in een isolement leven.
Provincie:
Tag(s):