donderdag, 8. mei 2008 - 13:24

VSK: 'Ook in Nederland wonen vaders als Josef Fritzl'

Groningen

Het bestuur van de Vereniging tegen seksuele kindermishandeling binnen gezin, familie en andere vertrouwensrelaties (VSK) heeft geschokt gereageerd op de incest affaire die zich in Oostenrijk heeft afgespeeld. De vader misbruikte zijn dochter stelselmatig en jaren lang. Hierdoor werden bij haar zeven kinderen verwekt en sloot hen jarenlang op.

De VSK wil naar aanleiding van dit verschrikkelijke incident onder de aandacht brengen dat ook in Nederland deze situaties zich voordoen. Ook hier komt het voor dat een dochter zwanger raakt van haar vader, een zus van haar broer, een nicht van haar neef of oom. Er zijn gevallen bekend dat slachtoffers zijn opgesloten. Misschien niet zo lang als in Oostenrijk, maar de uitwerking op het psychische ontwikkeling van het slachtoffer is er niet minder om.

In 1997 is door Van Heerbeek en Van Duuren onderzoek gedaan naar seksueel misbruik door vaders waarbij het slachtoffer zwanger werd. Wil van Duuren, momenteel werkzaam voor bureau Jeugdzorg Haaglanden: "Als examenproject hebben wij met vijftien vrouwen gesproken die seksueel waren misbruikt. Hiervan waren negen slachtoffers zwanger geraakt. Het is geen representatief cijfer voor Nederland, want die zijn er gewoon niet. Er is in het verleden een onderzoek gedaan naar dit onderwerp waar iemand van het ministerie van VWS betrokkenen is geweest, alleen hier is nooit iets mee gedaan door de politiek."

Het bestuur van de VSK vindt het van het allergrootste belang dat voor deze specifieke consequenties van seksueel misbruik meer aandacht komt in Nederland. "Wij hebben daarvoor al vaker aandacht gevraagd, ook via politici, maar het lijkt wel alsof de buitenwereld naar aanleiding van een grote incest affaire als in Oostenrijk even in rep en roer is, dan met een zucht van opluchting constateert dat het met de slachtoffers al wat beter gaat –zoals nu al in de media wordt gemeld- en het verder overlaat aan … ja, aan wie eigenlijk?", aldus de VSK.
Provincie:
Tag(s):