zaterdag, 25. oktober 2008 - 17:21

VUmc gebouwenloop groot succes

Amsterdam

Op zaterdag 25 oktober vond de vierde VUmc gebouwenloop plaats. Een recordaantal van meer dan 450 hardlopers legde het parcours van, naar keuze 5 of 10 kilometer af, dat hen door, langs en onder de verschillende gebouwen van VU medisch centrum voerde. 50 Enthousiaste kinderen renden de kinderloop van 1,2 kilometer.

Het polikliniekgebouw, zorgafdelingen, de hortus botanicus, de parkeergarage, de medische faculteit en de loopbrug tussen poli- en kliniekgebouw waren in de route opgenomen. Door de verschillende trappen, de soms krappe bochten, de temperatuursverschillen en de verschillende ondergronden vormde het parcours een ware uitdaging voor de avontuurlijke loper. Langs de route werden de lopers aangemoedigd door medewerkers van VU medisch centrum en door patiënten.

Organisatie en deelnemers kijken terug op een geslaagd evenement. “Ik vond het fantastisch�, aldus één van de deelnemers na afloop, “wat een bijzondere loop om mee te maken. Dit is wel een heel bijzondere manier om kennis te maken met een ziekenhuis.� Ondanks het bijzondere parcours, mochten de finishtijden er zijn; de snelste dame op de 5 km passeerde de streep in 21.44 min, de winnaar bij de heren deed er 19.21 min over. Op de 10 km. finishte de eerste heer in 39.37 min en zette de winnende dame een tijd neer van 43.57 min.

Eén euro van het inschrijfgeld van iedere deelnemer komt ten goede aan het VUmc Alzheimercentrum en velen hebben meer gegeven. Binnen dit centrum vindt onderzoek plaats naar de oorzaak, vroege diagnose en behandeling van de ziekte van Alzheimer. Ook onderzoek naar bewegen hoort hierbij. De laatste jaren wordt bekend dat bewegen goed is voor de hersenen: het bevordert de doorbloeding en houdt de geest scherp. Enkele onderzoeken laten een voorzichtig positief effect zien van bewegen op het geheugen bij veroudering. Maar hoeveel, welke soort beweging en wanneer is nog niet duidelijk.

Deelnemers aan de gebouwenloop konden de invloed van hun sportieve prestatie op hun hersenfuncties zelf testen. Voor en na de wedstrijd konden zij op de computer een testje afleggen waarmee hun reactievermogen, aandacht en gevoeligheid voor interferentie werd gemeten.

De VUmc gebouwenloop vond voor de eerste keer plaats in 2005, als ludiek openingsevenement van het lustrumjaar van VUmc. De vele enthousiaste reacties van de deelnemende hardlopers hebben ertoe geleid dat besloten is om de loop voortaan ieder jaar te houden en er telkens een ander project binnen VUmc aan te verbinden. De VUmc gebouwenloop kent alle aspecten van een officiële wedstrijd, inclusief warming-up, verfrissingsposten en prijsuitreiking. Het evenement wordt georganiseerd met behulp van sponsors. Dit jaar was Aegon de hoofdsponsor. Daarnaast verbonden Vermaat, Forbo, aannemersbedrijf Van Westen en Bakker en Inversco-Van Hoeckel zich als sponsor aan de gebouwenloop.
Provincie:
Tag(s):