dinsdag, 20. mei 2008 - 12:07

VWA raadt black henna tatoeages af

Groningen

Tijdelijke black henna tatoeages kunnen blijvende ernstige allergische reacties veroorzaken. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadt consumenten daarom af om de huid te laten beschilderen met black henna tatoeages.

Er worden namelijk bepaalde (kleur)stoffen aan deze henna toegevoegd om een diepzwarte kleur te krijgen en ervoor te zorgen dat de tatoeage langer blijft zitten. Het is bekend dat de toegevoegde stoffen allergische reacties veroorzaken. Symptomen kunnen jeuk, roodheid, puistjes, blaren of zelfs blijvende verkleuring van de huid, littekenvorming zijn. Deze symptomen verschijnen na een aantal dagen (3 tot 12 dagen). Daarnaast kan blijvende overgevoeligheid en eczeem ontstaan.

Black henna tatoeages worden vooral in de zomermaanden door rondreizende henna-artiesten aangeboden in mediterrane landen. Zij bezoeken dan openluchtgelegenheden zoals festivals, bazaars en stranden in toeristische gebieden. De Europese toezichthouders hebben daarom besloten om een voorlichtingscampagne in Europa te starten.
Provincie:
Tag(s):