dinsdag, 12. augustus 2008 - 15:39

VWA: Voedsel-veiligheid in supermarkten niet in gevaar

Den Haag

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) spreekt tegen dat de voedselveiligheid in supermarkten in gevaar is zoals dinsdag 12 augustus in een aantal GPD-bladen is gesuggereerd. Dit heeft de VWA dinsdag laten weten.

Ook ontkent de VWA dat ze nauwelijks meer toekomt aan inspecties van de voedselveiligheid. De VWA doet jaarlijks zo’n 6.000 inspecties bij supermarkten in Nederland.

De VWA benadrukt dat de eerste verantwoordelijkheid voor de verkoop van de producten bij de supermarkt zelf ligt. Deze moet ervoor zorgen dat de klant zeker kan zijn dat hij veilige producten koopt. Overigens kan de klant, aan de hand van het label, zelf beoordelen of het product over datum is.

Bij de controle op de voedselveiligheid moet een onderscheid worden gemaakt tussen producten met op het label ‘te gebruiken tot’ en producten met op het label ‘ten minste houdbaar tot’.

In het eerste geval gaat het om verse producten als vlees en vis, die gekoeld bewaard moeten worden of binnen vijf dagen moeten worden geconsumeerd. Deze producten mogen niet worden verkocht na de uiterste datum.

Met ‘ten minste houdbaar tot’ geeft de producent aan tot welke datum hij de ‘kenmerkende eigenschappen’ garandeert. Na deze datum mogen deze producten wel worden verkocht, mits ze nog steeds veilig zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper dit te kunnen aantonen.

De VWA controleert of supermarkten zich aan het voedselveiligheidssysteem houden. Op grond van recente inspecties bepaalt de VWA of filialen van een bedrijf voldoen aan de eisen van de Nederlandse Warenwet. Als de supermarktketens de regels voldoende naleven, krijgen ze een lichter toezichtregime.
Provincie:
Tag(s):