dinsdag, 22. juli 2008 - 16:29

Waardering Stadshart Almere stijgt in rap tempo

Almere

Almeerders waarderen Stadshart Almere steeds positiever. Dat is de conclusie van het imago-onderzoek dat voor de derde keer is gehouden onder ruim 900 Almeerders. Dit heeft de gemeente Almere dinsdag bekendgemaakt.

Zei in 2006 nog 57% dat het Stadshart hun nummer één winkellocatie is, nu geldt dat al voor 76%. Daarbij is de concurrentie van onder andere Amsterdam significant afgenomen. Verder valt op dat vooral de beoordeling van het aanbod aan horecavoorzieningen, het aantal parkeerplaatsen en het parkeertarief een grote verbetering heeft doorgemaakt.

Waarom komen Almeerders naar het Stadshart? Maar liefst 88% komt vooral om lekker te shoppen. Het bezoek aan bioscoop en theater staat op de tweede plaats. Verder komen Almeerders graag naar het centrum voor de weekmarkt, horeca en een bezoek aan ziekenhuis en bibliotheek.

Opvallend hierbij is wel dat de bezoekfrequentie niet toeneemt: gemiddeld bezoekt de Almeerder het Stadshart vier keer per week om te winkelen. Dat is ongeveer gelijk aan de resultaten in 2006 en 2007.

Ook op het terrein van uitgaan wint Stadshart Almere sterk terrein ten opzichte van Amsterdam. Men blijft voor uitgaan vaker in Almere en is positiever over Almere als uitgaansstad: ten opzichte van 2006 reageert men in 2008 positiever op de stelling ‘Almere is mijn uitgaansstad’ (17% in 2006 naar 23% in 2008).

Ook geeft men in vergelijking met 2006 minder vaak aan dat het uitgaan in Stadshart Almere ongezellig of duur is. Hiermee groeit de populariteit van Almere gestaag onder het uitgaanspubliek. En tegelijkertijd groeit de (vaste) groep mensen die voor het uitgaan primair voor Almere kiest.

Spontaan kon men aangeven wat men mist (in de breedste zin van het woord) in het Stadshart. 22% kan niet noemen wat men mist of wat moet worden aangepast in Stadshart Almere. Als mensen wel iets noemen, betreft het de vraag naar meer sfeer, meer gezelligheid, meer groen en het verbeteren van de bereikbaarheid.

Almeerders zijn meer dan in 2006 bereid de ambassadeur van de stad te zijn. Men beveelt Stadshart Almere significant vaker aan bij vrienden of bekenden (21% doet dit vaak) dan in 2006
(13% doet dit vaak). Hieruit is deels ook de ‘ trots’ van de Almeerders op hun stad af te lezen.

Aanleiding onderzoek
In maart 2006 is de Marketingwerkgroep Stadshart gestart, waarin ondernemersvereniging OVSA, BvE, de gemeente en de horeca vertegenwoordigd zijn. Het marketingplan van de werkgroep is gericht op het trekken van nieuwe bezoekers naar het Stadshart en op verhoging van de bezoekfrequentie en de verlenging van de bezoekduur. De marketingwerkgroep wil door middel van regelmatig onderzoek vinger aan de pols houden.
Provincie:
Tag(s):