zondag, 7. december 2008 - 22:12

Waardig afscheid voor Pieter van den Hoogenband

Eindhoven

Zevenvoudig olympisch medaillewinnaar Pieter van den Hoogenband heeft in het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep een waardig afscheid gekregen. Van den Hoogenband zwom zijn laatste race reeds op de Olympische Spelen in Beijing, maar vandaag nam hij officieel afscheid.

Na lovende woorden van NOC-NSF voorzitter Erica Terpstra, nam zijn rivaal en vriend oud zwemmer Ian Thorpe het woord om de koning van de 100 meter eens flink in het zonnetje te zetten. Thorpe kwam speciaal voor de huldiging uit Australie overgevlogen. En dat was een verrassing voor Pieter, die amper zijn tranen kon bedwingen toen Thorpe het stadion inliep.

Ook Guus Meeuwis zong twee nummers en droeg ze op aan Van den Hoogenband. Trainer en zwemcoach Jacco Verhaeren sprak over een voorrecht om met Pieter te mogen werken. Hij zei daarmee ook dat het zijn trainerschap in een stroomversnelling had gebracht.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel eerde de van oorsprong Geldropse zwemmer door het nieuwe zwemstadion waar in maart van dit jaar nog het EK Zwemmen werd gehouden, de naam "Pieter van den Hoogenband Zwemstadion" te geven.

Pieter zelf heeft er overigens geen moment aan gedacht om nog eenmaal met zijn oude zwemmaatjes het water in te duiken. Volgens de zwemmer gaat het bij het zwemmen alleen om de Olympische Spelen en dan zou dit een "slap aftreksel" daarvan worden. Volgens Van den Hoogenband zal hij nooit meer een wedstrijd zwemmen.
Categorie:
Tag(s):