vrijdag, 15. februari 2008 - 13:43

Waarschuwing gevaarlijke Chinese 'erectiepillen'

Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de douane hebben duizenden gevaarlijke “kruidenpillen� onderschept. In de capsules zit een hoge dosering erectiebevorderende middelen verstopt. De middelen worden geproduceerd in China. ‘Het innemen van sommige capsules kan gevaarlijk zijn omdat de dosis twee en een half maal de maximale dagdosering bevat’, waarschuwt de IGZ vrijdag.

Een dergelijk hoge dosering is nooit getest bij mensen. Het is niet uitgesloten dat het slikken van deze zogenaamde kruidenmiddelen kan leiden tot ernstige gezondheidsschade, zoals hartfalen en een verminderd gezichtsvermogen.

Naar aanleiding van de vondst heeft de IGZ de EU-lidstaten, de Amerikaanse Federal Drugs Administration (FDA), de Aziatische, Israëlische en Zuid Afrikaanse autoriteiten op de hoogte gebracht. Omdat deze dosering niet is getest bij mensen, waarschuwt de IGZ voor het gebruik ervan.

De namen van de pillen wekken de suggestie dat het om kruiden gaat: Herb Vigour, Natural Vigour en China Vigour. Op de achterzijde van de doordrukstrip de tekst: “Chinese Viogra herbal supplement, 1 capsule/time/day� .

Hoewel de verpakkingen niet vermelden dat er een synthetische stof in verwerkt is, trof het RIVM na onderzoek de stoffen tadalafil, vardenafil en nor-acetildenafil aan. In totaal werden drie verschillende capsules onderzocht.

Oranje capsules met de naam Herb Vigour die 2,5 maal de maximale dosis werkzame stof tadalafil bevat. Rode capsules met de naam Natural Vigour met 1,5 de maximale dosis vardenafil en oranje/grijze capsules China Vigour met 1,5 keer de maximale dosis nor-acetildenafil, een analoog van sildenafil.
Provincie:
Tag(s):