vrijdag, 25. juli 2008 - 10:23

Wâldgieltsje receptenwedstrijd van start

Buitenpost

Stichting Wrâldfrucht en het Friesland College houden een receptenwedstrijd rond het Wâldgieltsje, het traditionele aardappelras uit de Wâlden (de Friese Wouden).

Iedereen, jong en oud, is uitgenodigd om mee te doen. Om deel te nemen dienen geïnteresseerden voor 22 september een recept te sturen naar Stichting Wrâldfrucht, Voorstraat 1, 9285 NM Buitenpost. Of via e-mail naar info@waldpyk.com

Op 10 oktober vindt de finale van de wedstrijd plaats in het Friesland College (afdeling Hospitality en Tourism) in Leeuwarden, tijdens “de Wâlden culinair�. Op deze dag bereiden professionele koks van de toprestaurants die aangesloten zijn bij Fryslân Culinair (www.fryslanculinair.nl) een aantal genomineerde recepten in samenwerking met de deelnemers. Uit deze drie creaties kiest een onafhankelijke jury de winnaar. Deze 3-koppige jury bestaat uit een bekende gastronoom, een vakdocent van het Friesland College en een leek aangewezen door de Stichting Wrâldfrucht.

Volgens Freddy Bult van de Herberg van Smallingerland roemen kenners het Wâldgieltsje om zijn verfijnde smaak. “Het Wâldgieltsje is een vroege consumptieaardappel. Hij is klein van stuk en schilt erg gemakkelijk. Bij voorkeur worden de Wâldgieltsjes met een zachte borstel en water schoongemaakt. In culinaire kringen wordt deze aardappel ook met schil en al geconsumeerd. Wie hem éénmaal kent is verkocht�, aldus Bult.

Doel van de wedstrijd is om de bekendheid van het Wâldgieltsje te vergroten. De culinaire krachtmeting is onderdeel van het project ‘Wâldpyk en Wâldproducten’. Stichting Wrâldfrucht voert dit project uit om het streekmerk ‘Wâldpyk’ te ontwikkelen.
Provincie:
Tag(s):