maandag, 13. oktober 2008 - 13:41

Was gevaar rond Apache-ongeval te voorzien?

Arnhem

Op maandag 29 september hield de rechtbank in Arnhem voor het eerst een zitting in de zaak rond het incident in de Bommelerwaard waarbij een Apache helikopter de elektriciteitsdraden invloog.

Deskundigen
Tijdens deze zogenaamde regiezitting zijn verschillende onderzoeksvragen benoemd en hebben zowel de advocaat als officier van justitie verschillende verzoeken ingediend. De rechtbank heeft beslist dat drie deskundigen na kennisname van het dossier een schriftelijk rapport moeten uitbrengen. Het gaat om de deskundigen luitenant-kolonel drs. R.M.A. Heijmans, majoor drs. A.J. Koning en kapitein (b.d.) P.B. van de Ven.

Centrale vraag
De centrale vraag die de rechtbank graag beantwoord ziet is of en in hoeverre vanuit vlieger-operationeel perspectief het betreffende gevaar in het concrete geval voorzienbaar was, gelet op alle operationele en situationele omstandigheden, ten tijde van het ongeval en voorafgaande aan het ongeval.

Daarnaast heeft de rechtbank bepaald dat warrant officer G. Kessler door de RC als getuige zal worden gehoord. De militaire kamer wijst het verzoek van de raadsman af om deskundigen en getuigen op zitting te horen.

Zittingsdagen
De militaire kamer heeft maandag 16, woensdag 18 en maandag 30 maart 2009 gereserveerd voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

50.000 huishoudens zonder stroom
Woensdagavond 12 december 2007 raakte de apachehelikopter een hoogspanningsmast. De helikopter heeft daarbij meerdere stroomkabels kapot getrokken, wat een grootschalige stroomuitval tot gevolg had. Ruim 50.000 huishoudens zaten daardoor zonder stroom.
Provincie:
Tag(s):