dinsdag, 29. april 2008 - 9:08

Wasbare luiers ontzien het milieu

Amsterdam

Wegwerpluiers zorgen tijdens hun levensduur voor meer broeikasgassen dan wasbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om wasbare luiers schoon te krijgen. Daarnaast is de milieubelasting van wegwerpluiers door landgebruik zeven keer zo hoog als van wasbare katoenen luiers. Op watergebruik en het gebruik van gewasbescherming of chemicaliën scoren beide typen luiers vergelijkbaar. Uit deze jongste inzichten van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers het milieu meer ontzien dan wegwerpluiers.

Wegwerpluiers bestaan voor de helft uit papier en voor een kwart uit kunststof korrels. Samen absorberen ze veel vocht. De korrels komen uit aardolie, een eindige grondstof. De productie van het papier (uit hout) vraagt veel meer land dan nodig is voor de teelt van stoffen voor wasbare luiers. Wasbare luiers zijn er inmiddels niet alleen meer in gangbare katoen, maar ook in biologische katoen, bamboe en synthetische stoffen als polyester.

Eenmaal afval kunnen wegwerpluiers worden verbrand met het huisvuil, waarbij nog wat energie teruggewonnen wordt. Maar het is ook mogelijk ze te vergisten. Dan blijven energie en compost over. Dat is beter voor het milieu dan verbranden. Wasbare luiers kunnen het beste meerdere kinderen meegaan.

Een kind gebruikt rond de 5.000 luiers tot het zindelijk is op de gemiddelde leeftijd van drie jaar en twee maanden. Elk jaar dragen 600-duizend kinderen in Nederland een luier. Hoe eerder een kind zindelijk is, hoe beter dat is voor het milieu, omdat er minder luiers nodig zijn. Zindelijk zijn blijkt vaak eerder bereikt te worden met wasbare luiers.
Categorie:
Tag(s):