donderdag, 10. januari 2008 - 15:55

Wasbeer bijt van zich af in winkelcentrum

Dronten

Woensdagavond is in een winkelcentrum in Dronten een wasbeer gevangen. De medewerkers van de dierenambulance die op dinsdag al melding van de wasbeer kregen, slaagden er toen niet in het dier te vangen. Het dier werd woensdag getraceerd in het winkelcentrum, maar de medewerkers van de dierenambulance werden door het agressieve dier gebeten en ge-krabt.

Een dierenarts heeft hem met een verdovinggeweer verdoofd waarna hij overgebracht kon worden naar de opvang van de dierenambulancepost.

Donderdag is het beestje overgedragen aan Stichting AAP, een opvangcentrum voor apen, wasberen, prairiehondjes en andere uitheemse dieren in Almere, waar hij uitgebreid onderzocht wordt. Daarna zal hij ondergebracht worden in een groep van 20 wasberen die daar momenteel worden opgevangen. Voor deze groep zal dan onderdak gezocht worden in een dierentuin in Europa.

Rikkert Reijnen, woordvoerder van Stichting AAP, laat aan Blik Op Nieuws weten dat bij de opvang in Almere jaarlijks zo'n 20 rondzwervende wasberen worden binnengebracht. De dieren zijn dan vaak ontsnapt, omdat ze zulke handige handjes hebben of op straat gezet door hun eigenaar omdat ze toch niet zo leuk en schattig bleken te zijn. Omdat de wasbeer niet tot de beschermde dieren behoord mag hij dus gewoon gehouden worden in Nederland. Op beurzen en via internet is makkelijk aan een jong wasbeertje te komen, aldus Reijnen.

Sinds 1993 pleit de stichting ervoor een lijst te laten samenstellen met 'gewenste' huisdieren, dieren die zonder problemen in de huiskamer gehouden kunnen worden. Minister Verburg heeft aangegeven dat de lijst er in 2008 werkelijk komt. Saillant detail is echter dat het gevaar dat een dier oplevert voor mens of dier geen criterium is om hem op de lijst met ongewenste huisdieren te plaatsen. De lijst hanteert alleen dierenwelzijn als criterium.

Dat betekend dat het houden van een wasbeer in de huiskamer, ondanks het feit dat het diertje daar niet voor geschikt is omdat het een niet sociaal en soms agressief dier is, gewoon toegestaan blijft.
Provincie:
Tag(s):