maandag, 12. mei 2008 - 20:59

'Water zuivert je portemonnee'

Hilversum

Water is voor iedereen van levensbelang daar valt niet over te twisten, maar wanneer je de reclames moet geloven moeten we minstens 1,5 tot 2 liter van ‘Het zuiverende water’ per dag drinken om ons lichaam zuiver te houden. Niets is minder waar, zo blijkt maandagavond uit TROS Radar die de mythes over drinkwater doorbrak.

Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 60 procent water. Veel fabrikanten doen, met bijvoorbeeld de slogan ‘Het zuiverende water’, mensen geloven dat het je lichaam zuivert, je huid jong houdt, hoofdpijn voorkomt, de stoelgang bevordert en afvalt. Dus hoe meer water je drinkt des te beter het is voor je lichaam.

Uit de uitzending blijkt dat het échter een verkeerde veronderstelling is. Water heeft namelijk geen zuiverend effect op het lichaam. De nieren zuiveren het lichaam en gebruiken daarvoor het vocht dat wij binnenkrijgen via eten en drinken. Per dag filteren de nieren zo’n 180 liter vocht. Hiervan geven ze het grootste deel terug aan het lichaam- ditzelfde vocht wordt later weer gefiltreerd. Een klein deel van het vocht verliest de mens door urine, zweten en in de uitademing. In de urine zitten de giftige stoffen die het lichaam niet meer nodig heeft. Per dag verliest de mens dus zo’n 2,5 liter water. Deze hoeveelheid komt gewoon terug doormiddel van onze dagelijkse kopje koffie, thee of frisdrank of voedsel.

"Wanneer er daar nog eens een of twee liter water bovenopkomt wil dat niet zeggen dat de nieren meer gifstoffen uit het lichaam halen�, zegt dr. Zietse, nefroloog (nierdeskundige) aan het Erasmus MC in Rotterdam, in de uitzending. Meer water zorgt er alleen maar voor dat je meer moet gaan plassen en dat is eigenlijk zonde van de tijd.

Daarnaast is het tevens een fabeltje dat mensen zouden afvallen van veel drinken. De overtollige vetten kunnen nou eenmaal niet door water worden weggespoeld omdat ze per definitie niet oplosbaar zijn in water.
Provincie:
Tag(s):