maandag, 11. februari 2008 - 16:15

Waterschap maakt strandje voor bontbekplevier

Sint Philipsland

Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft begin februari een nieuwe broedplaats voor de bontbek-plevier aangelegd. Het strandje bevindt zich in de Anna Jacobapolder op Sint Philipsland. Projectbureau Zeeweringen, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en beide Zeeuwse waterschappen, start volgende maand met het versterken van de steenbekleding op de dijk in de Bruinissepolder op Schouwen-Duiveland.

Dit verstoort de huidige broedplaats van de bontbekplevier. Vanuit de Natuurbeschermingswet is het waterschap verplicht om een vervangende broedplaats aan te leggen. Dit gebeurt nu in de vorm van een strandje bij het oude haventje van Sluis in de Anna Jacobapolder. Het gebied sluit direct aan bij het natuurgebied van het Zeeuws Landschap.

Het strandje is gemaakt van zand, schelpen en kokkels. De broedplaats ligt 2,40 meter boven NAP, waardoor het bij een normale springvloed niet onder water komt te staan. Het strandje wordt aan de waterkant beschermd door een rand met stortsteen, zodat de nesten van de bont-bekplevier behouden blijven. Ook plaatst het waterschap een afrastering bij het gebied, zodat de vogels niet gestoord worden door mens en dier.

De kosten van het project bedragen € 11.000, -. Het hergebruik van materialen zoals basalt en zand houdt de kosten zo laag mogelijk.
Provincie:
Tag(s):