maandag, 28. juli 2008 - 16:11

Watersnoodmonument weg voor restauratie

Heijningen

Het Watersnoodmonument in Heijningen wordt in de laatste week van augustus op transport gesteld. Het monument, dat in 1954 door beeldhouwer Henk Etienne is gemaakt ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp, wordt in Utrecht gerestaureerd. Vervolgens gaat het beeld naar Schesslitz in Duitsland, waar het wordt gereinigd en geïmpregneerd met acrylhars.

Tijdens de herdenking van de watersnoodramp op 1 februari dit jaar is kort gesproken over de zorgwekkende staat waarin het Watersnoodmonument in Heijningen verkeert. Het monument is in 1954 gemaakt uit één stuk Euville, een Franse kalksteen, door beeldhouwer Henk Etienne en op 1 februari 1955 onthuld.

In de afgelopen 53 jaar is het beeld door de weersinvloeden steeds verder aangetast. De verwering is inmiddels zover gevorderd, dat zonder maatregelen het monument binnen een aantal jaren is verdwenen. De tand des tijds heeft de oorspronkelijke hoekigheid van het beeld enigszins afgerond. Tevens zijn enkele delen van het rechteroor van de man en de neus van de vrouw verdwenen.

De Stichting Herdenking Watersnoodramp 1953 Gemeente Moerdijk heeft BBM Bouwkundige adviezen bereid gevonden de restauratie en de conservering van het monument te begeleiden.

Het project start in de laatste week van augustus. Het beeld wordt die week van de sokkel gezaagd en naar Steenhouwerij Maarssen in Utrecht getransporteerd. Vandaaruit ghaat het naar Schesslitz in Duitsland om gereinigd en geïmpregneerd te worden.

Als het beeld helemaal is uitgehard, gaat het op transport terug naar Heijningen. Afhankelijk van de droogperiode, is de verwachting dat het hele project drie tot vijf maanden in beslag neemt.
Provincie:
Tag(s):