zaterdag, 8. maart 2008 - 18:01

Wedstrijd PSV-Ajax definitief afgelast

Eindhoven

De eredivisietopper PSV-Ajax is zondagmiddag definitief afgelast. De Eindhovense burgemeester Gerrit Braks kondigde vanmorgen aan de wedstrijd te verbieden, als de politieagenten morgen actie mogen gaan voeren. De zaak die Ajax tegen de politiebonden en de gemeente Eindhoven aanspande werd door de voetbalclub verloren.

Braks besloot tot de afgelasting omdat hij de veiligheid tijdens de topwedstrijd niet kan garanderen. De politiebonden hebben voor morgen een uitgebreide zogeheten 'actievergadering' aangekondigd en dat houdt in dat er onvoldoende politiebegeleiding zal zijn, met name als het gaat om de begeleiding van Ajaxfans. Braks vindt dat een te groot risico voor de openbare orde en veiligheid.

Ook PSV directeur Jan Reker betreurde de actie van de politie maar kan zich goed voorstellen, dat de agenten deze wedstrijd uitkiezen omdat dat de meeste media-aandacht trekt.

Afgelopen nacht liep het overleg tussen de bonden en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse zaken stuk, ondanks haar ruimere bod dat ze gisteren nog deed.

De Ajax-supportersclub AFCA heeft inmiddels bij de gemeente toestemming gevraagd om morgen bij het PSV-stadion te protesteren tegen de acties van de politie. Inmiddels heeft de burgemeester ook die demonstraties verboden.

Om te voorkomen dat door het aflasten van de wedstrijd en het weigeren van de vergunning om te demonstreren ongeregeldheden ontstaan, heeft de burgemeester van Eindhoven een noodverordening afgekondigd. Deze geldt vanaf 18.00 uur vanavond tot in ieder geval 0.00 uur morgennacht.
De verordening houdt onder meer in dat Ajax supporters niet naar Eindhoven mogen afreizen om daar te demonstreren.
Categorie:
Tag(s):