woensdag, 22. oktober 2008 - 16:39

Weer uitbraak van Amerikaans Vuilbroed in Drenthe

Tynaarlo

Er is opnieuw Amerikaans Vuilbroed geconstateerd in Drenthe. Ditmaal bij De Punt, gemeente Tynaarlo. Eerder al werd de ziekte aangetroffen in Buinerveen en Exloo, beide in Drenthe en in het Groningse Stadskanaal. Om verdere verspreiding van deze voor bijen besmettelijke ziekte te voorkomen, heeft minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een vervoersverbod ingesteld, dat woensdagmiddag 22 oktober om 16.00u ingaat.

Het vervoersverbod geldt minimaal tot het voorjaar, omdat pas bij nieuw broed kan worden gecontroleerd of de ziekte verdwenen is. Ook het vervoersverbod dat is ingesteld rond Buinerveen, Exloo en Stadskanaal geldt om dezelfde reden minimaal tot het voorjaar.

Het Amerikaans Vuilbroed bij De Punt kwam aan het licht tijdens een bijengezondheidsmonitoring uitgevoerd door Bijen@wur in Wageningen. In monsters van de bijenkast uit de De Punt zijn bacterieën aangetroffen van Amerikaans Vuilbroed, terwijl de imker zelf nog geen ziekte had geconstateerd. Normaal gesproken constateert de imker als eerste de ziekte.

Amerikaans vuilbroed is een ziekte van het broedsel van bijen. Het wordt veroorzaakt door een staafvormige, sporenvormende bacterie, de Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn zeer resistent tegen hitte en uitdroging. Voor Amerikaans vuilbroed bestaat geen Europese bestrijdingsplicht. Uitbraken van Amerikaans vuilbroed worden door de imkerij zelf bestreden.
Provincie:
Tag(s):