donderdag, 26. juni 2008 - 9:52

Weergoden zijn solarboats in Friesland goed gezind

Met de wind in de rug en veel zon scheerden de deelnemers aan de Frisian Solar Challenge 2008 met hun zonneboten woensdag door het water. De goede weersomstandigheden maakte de derde etappe over 30 kilometer van Stavoren naar Bolsward tot een hele snelle. Het Delta Lloyd Solar Team van de TU Delft finishte opnieuw als eerste in 2 uur en 5 minuten en gaat daardoor soeverein op kop in het algemeen klassement. ,,Maar het had nog sneller gekund’’, aldus de schipper van Delft. ,,Door slaapgebrek was ik er niet helemaal met mijn hoofd bij. Als je dan snel vaart, ben je soms zo een afslag voorbij.’’

Op een tweede plaats in de Open Klasse eindigde Gowrings Energy uit Maasdam met een gepast tijdsverschil van 35 minuten. Het pechschip Phoenix van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden was de revelatie van de dag met de derde plek op 48 minuten van de winnaar.

Drie dagen geleden ontsnapte de schipper van de Phoenix ternauwernood nadat zijn schip door een windvlaag omsloeg. Vervolgens werden problemen met de accu het team bijna te machtig. Maar in de derde etappe leken alle zorgen vergeten na een snelle race en een groot applaus bij de finish voor het Leeuwarder studententeam. ,,We hebben de hele nacht doorgewerkt. Dat werpt zijn vruchten af. De Phoenix ging vandaag als een speer. Dat belooft nog wat voor de komende dagen’’, volgens Donald de Zeeuw, één van de teamleden.

Van de 39 deelnemers die woensdagochtend in Stavoren startten haalden twee solarboten de finish niet. In de B-klasse voor tweepersoonsboten werd de Sint Maarten van het Maartenscollege uit Haren uit de race gehaald omdat de basissnelheid te laag lag. Het Team Aquanova van de Hanzehogeschool uit Groningen verliet zelf de wedstrijden door materiaalproblemen.

A-klasse
1. Hanze Solar Team (A2)
2. Cree Yacht (A3)
3. Energa Solar Team, Gdansk University of Technology (A16)

B-klasse
1. Koning Willem 1 College (B3)
2. BOB Solar Team (B16)
3. Fachhochschule (B9)

C-klasse
1. Delta Lloyd Solar Team (C5)
2. Gowrings Energy (C10)
3. Phoenix (C2)

Algemeen Klassement
A-Klasse 1: Hanze Solar Team (A2)
B-Klasse 1: Koning Willem 1 College (B3)
C-Klasse 1: Delta Lloyd Solar Team (C5)
Provincie:
Tag(s):