donderdag, 10. januari 2008 - 17:29

Weert biedt risicojongeren kansen middels onderwijs en arbeid

Weert

Samen met de Risse Bedrijven, Scholengemeenschap Kwadrant en de school voor speciaal onderwijs De Ortolaan uit Heythuysen wordt met ingang van 2008 gewerkt aan de opzet van een Regionaal Expertisecentrum Onderwijs Arbeid. De samenwerking is een initiatief van de gemeente Weert.

Onlangs zijn medewerkers van de Risse, de Ortolaan en het Kwadrant gestart in het gebouw van Risse Horizon aan het opzetten van speciaal voor de doelgroep ontwikkelde test-, trainings- en leerwerkvoorzieningen. Inmiddels zijn er al 24 jongeren geplaatst in het pilot-project.
Uiteindelijk doel is dat jongeren vanuit het nieuwe centrum en stages bij de Risse Bedrijven een baan verwerven bij werkgevers. Vanuit het centrum Onderwijs Arbeid krijgen de jongeren niet alleen de kans diploma’s te behalen, maar ook vindt er nazorgbegeleiding plaats zodat de jongeren in het zadel worden geholpen en daar ook op blijven zitten.

De gemeente Weert heeft zichzelf de opdracht gegeven geen jongeren tussen wal en schip te laten geraken. Vanuit deze gedachte voert Weert als centrumgemeente in de regio actief beleid gericht op het voorkomen van voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid. Het niet mee kunnen doen in de samenleving is echter een hardnekkig vraagstuk dat iedereen raakt en dat de gemeente alleen niet het hoofd kan bieden. Vandaar dat de gemeente het initiatief heeft genomen de krachten te bundelen rond het inpassen van jongeren naar werk, zodat zo weinig mogelijk van hen meer uitvallen.

Het is de bedoeling dat over een jaar (2009) het expertisecentrum officieel van start gaat. Het moet dan als volwaardig nieuwe voorziening gaan dienen in de regio voor het inpassen van risicojongeren naar werk. Uniek zal zijn dat zowel onderzoek, opleiding, training als inpassing volledig geïntegreerd en op de werkplek aangeboden zullen worden. De gemeente hoopt straks dan ook alleen nog risicojongeren aan te treffen bij werkgevers in de regio en niet meer als thuiszitter tussen wal en schip.
Provincie:
Tag(s):