woensdag, 9. juli 2008 - 13:38

Weert wijst 12 gebieden aan als dorps- en stadsgezicht

Weert

De gemeente Weert heeft 12 gebieden aangewezen die in aanmerking komen als stads- of dorpsgezicht. Deze locaties geven een goed beeld van de lokale geschiedenis en zijn van belang om te bewaren voor het nageslacht, aldus de gemeente.

Het doel van het aanwijzen van stads- en dorpsgezichten, is een aantal voor Weert karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle gebieden te behouden. Zowel voor de huidige als voor de toekomstige generaties.

De gebieden die in aanmerking komen zijn: binnenstad met uitlopers, Tuindorp Fatima, kanaal tussen Stadsbrug en Biesterbrug (Verliefdenlaantje), Kerkstraat Keent met RK-eiland, Laarderschans, Laarakker, Hushoven, Oudesteeg met Boshoverschans, Dijkerakker, Tramtracé Tuurkesweg, Julianastraat / Kroonstraat Stramproy en de Hei Stramproy.

Voor de eigenaren en bewoners in een beschermd gezicht is het belangrijk te weten wat de gevolgen van de aanwijzing zijn. Naast zaken waar iedereen in Weert een vergunning voor nodig heeft, is in een beschermd gezicht een monumentenvergunning nodig voor wijzigingen aan het karakteristieke aanzien van het gezicht. Dat geldt zowel voor particuliere eigenaren als voor de gemeente en zowel voor gebouwen als voor het openbare gebied zoals straten, groen en waterpartijen.
Provincie:
Tag(s):