donderdag, 6. maart 2008 - 18:41

Weggebruikers A73 beter geinformeerd met mobiel file-detectiesysteem

Roermond

Rijkswaterstaat heeft op de A73 ten noorden van de tunnel Swalmen en ten zuiden van de Roertunnel een mobiel filewaarschuwingssysteem geïnstalleerd. Hiermee worden weggebruikers beter geïnformeerd over de situatie op de weg rondom de tunnels. Weggebruikers kunnen zo beter anticiperen op een file, eerder hun snelheid aanpassen of een alternatieve route kiezen, zo meldt Rijkswaterstaat.

De afgelopen weken werden weggebruikers soms verrast door files voor de tunnels als gevolg van de sluiting van een tunnel vanwege een storing of een verkeerskundige oorzaak. Door het ontbreken van een filedetectie- en waarschuwingssysteem buiten de tunnels kon daarover tot nu toe niet met weggebruikers worden gecommuniceerd.

Rijkswaterstaat heeft ook aanvullende elektronische voorwaarschuwingsborden in gebruik gesteld voor te hoge vrachtwagens. Deze staan op ruime afstand voor de tunnelingangen. Hierdoor krijgen vrachtwagens eerder een signaal als ze te hoog zijn. Ze kunnen dan de afrit vóór de tunnel (Linne of Waterloo) de snelweg af. Hierdoor neemt de kans op een afsluiting van de tunnel af en daarmee ook een mogelijke file.

Komend weekend gaan zowel de Roertunnel als de tunnel Swalmen in gemeente Roermond opnieuw dicht voor reeds geplande werkzaamheden voor de afbouw van de tunnel. De afsluiting geldt van vrijdag 7 maart 20.00 uur tot maandagochtend 10 maart 6.00 uur. De tunnels worden op maandagochtend opengesteld wanneer testen aangeven dat de veiligheidssystemen werken.
Het is de tweede in een reeks van drie reeds geplande weekendafsluitingen tot en met maandag 17 maart. In het Paasweekend zijn de tunnels open.

Tot eind maart zijn de tunnels op werkdagen dag en nacht geopend.
In de weekenden tot 17 maart zijn beide tunnels van vrijdag 20.00 uur tot en met maandag 6.00 uur gesloten. Tijdens het daaropvolgende Paasweekend zijn de tunnels open om de verwachte verkeersdrukte in de koopstad Roermond op te kunnen vangen.
Provincie:
Tag(s):