donderdag, 6. maart 2008 - 16:18

Weinig vertrouwen in de rechtsstaat

Den Haag

Een op de drie burgers zegt vertrouwen in de rechtsstaat te hebben, terwijl de helft van de burgers veel noch weinig vertrouwen heeft. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de SP. De partij merkt op dat het vertrouwen afneemt en denkt dat deze trend kan worden gekeerd met behulp van een aantal maatregelen.

Zo moeten rechters voortaan gecontroleerd worden en moet een onafhankelijke commissie afgesloten strafzaken gaan onderzoeken. 'Er is geen beroepsgroep die zo ongecontroleerd werkt als de rechterlijke macht,' stelt justitiewoordvoerder Jan de Wit van de SP.

Gelet op het grote aantal mensen dat in het rapport een neutraal standpunt inneemt (50%) kan geconcludeerd worden dat er twijfel is, maar (nog) geen breed wantrouwen jegens de rechtsstaat.

De 15% van de Nederlanders die weinig tot zeer weinig vertrouwen heeft in de rechtsstaat verwijt rechters dat ze te licht straffen en de officieren van justitie dat ze teveel fouten maken. Van de Nederlanders die vinden dat de politie haar werk niet goed doet (9%), noemt bijna een derde dat de politie zich teveel bezighoudt met onbenulligheden.
Provincie:
Tag(s):