maandag, 25. augustus 2008 - 10:18

Wereldschool bestaat 60 jaar!

Almere

De wereldschool in Lelystad bestaat dit jaar 60 jaar. Op 30 augustus wordt dit uitgebreid gevierd met een reünie op de Creatieve Campus in Almere (het voormalige BDF complex).

Zestig jaar uniek afstandsonderwijs; basisonderwijs en voortgezet onderwijs, havo en vwo. Klein begonnen toen Indonesië zelfstandig werd en een aantal Nederlanders daar op verzoek van machthebber Soekarno achterbleef. Zij wilden dat hun kinderen Nederlands onderwijs kregen. En dat kregen ze vanuit Nederland.

Vanuit die situatie is de Wereldschool uitgegroeid naar gemiddeld 1.200 leerlingen per jaar, zo vertelt Emil Roelofs, directeur van de Wereldschool trots. De kinderen zitten verspreid over 130 landen.

Na de oorlog in de tijd van wederopbouw werden veel medewerkers van multinationals voor kortere of langere tijd uitgezonden naar het buitenland. De kinderen gingen mee en hun ouders wilden graag Nederlands onderwijs. Dat gebeurde dan vanuit de Wereldschool.

Voor de reünie hebben velen zich aangemeld, maar leerlingen en ouders kunnen zich nog aanmelden bij
Wellicht een bijzondere ervaring om leerkrachten die men alleen kent via de post of e-mail persoonlijk te ontmoeten.

In de loop van de tijd zijn er vele andere groepen bijgekomen, zoals kinderen van ambassadepersoneel, zendelingen, ontwikkelingswerkers, maar ook mensen die een sabbatical year nemen en gaan zwerven over de wereld.

Zoals onlangs Anco van Geffen, General Manager van CenterParcs, die met zijn vrouw Tineke en hun drie kinderen Jort (4), Lars (9) en Julia (8), een jaar lang de wereldzeeën aan het bevaren zijn. Uiteraard wil hij niet dat zijn kinderen een leerachterstand oplopen. Met behulp van de moderne technieken is er contact en ondersteuning vanuit de Wereldschool.

De lespakketten die de kinderen opgestuurd krijgen, zijn zeer uitgebreid. Omdat ze in afgelegen gebieden niet even snel wat schrijfmateriaal kunnen kopen, zitten er naast de schoolboeken, schriften en gedetailleerde handleiding ook schriftjes, potloden, gum, paperclips en plakband in en verder alle attributen die je ook in een school vindt.

Vroeger werd alles per post opgestuurd, maar nu gaat bijna alles per computer en via het leerlingvolgsysteem op Internet. Ook worden Cito-toetsen afgenomen.

Er is één groep leerlingen die wel naar een internationale of lokale school gaat, maar voor het Nederlands gebruik maakt van de Wereldschool. En er is een groep leerlingen die uitsluitend gebruik maakt van de wereldschool.

Ook zijn er nieuwe groepen kinderen, die gebruik maken van de Wereldschool. Dat zijn kinderen die wegvallen uit het reguliere onderwijs en nergens meer terecht kunnen. Bijvoorbeeld kinderen met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Ook vragen ouders van hoogbegaafde kinderen regelmatig om hun kinderen wat extra’s te geven, bijvoorbeeld lessen Spaans.

Voor de reünie hebben velen zich aangemeld, maar leerlingen en ouders kunnen zich nog aanmelden via de website www.60jaarWereldschool.nl.
Wellicht een bijzondere ervaring om leerkrachten, die men alleen kent via de post of e-mail persoonlijk te ontmoeten.
Provincie:
Tag(s):