maandag, 10. november 2008 - 9:10

Werk in koelcel op fruitbedrijf vaak gevaarlijk

Amsterdam

Veel fruittelers nemen onverantwoorde risico’s bij het werken in koelcellen voor de opslag van producten. Dat is gebleken uit verkennende inspecties van de Arbeidsinspectie. Aanleiding voor de controles was een ongeval in de lente van vorig jaar, waarbij twee werknemers van een fruitteeltbedrijf door verstikking om het leven kwamen.

Meer dan de helft van de zestien bezochte bedrijven hebben de zaken niet op orde, zo concludeert de Arbeidsinspectie. Zo waren de meeste bewaarcellen niet op slot. Bij het nemen van monsters namen telers te weinig veiligheidsmaatregelen. In vijf gevallen waren de tekortkomingen zo ernstig dat de Arbeidsinspectie overging tot een stillegging. Er mocht niet worden gewerkt tot het bedrijf veiligheidsmaatregelen had genomen.

Fruitsoorten als appels en peren worden na de oogst opgeslagen in koelcellen waarin het zuurstofgehalte kunstmatig verlaagd is om de rijping van het fruit stop te zetten. Daardoor heerst in de cellen een atmosfeer waarin mensen niet kunnen overleven.
Provincie:
Tag(s):