maandag, 28. april 2008 - 15:22

Werkgevers positief over afschaffing eerstedags-melding

Den Haag

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën gaat onderzoeken of hij de eerstedagsmelding kan afschaffen. VNO-NCW wil al langer af van de verplichting voor werkgevers om nieuwe werknemers voor hun eerste werkdag aan te melden bij de Belastingdienst. De ondernemingsorganisatie reageert dan ook positief op de plannen.

Als eerste aanzet wil De Jager nagaan in welke sectoren de eerstedagsmelding kan worden geschrapt. Hij kondigde dat gisteren aan in het televisieprogramma Business Class. Daarmee reageerde hij op een pleidooi van D66-leider Alexander Pechtold, die de eerstedagsmelding in dezelfde uitzending onder de zinloze regels schaarde.

Volgens Pechtold kosten de miljoenen verplichte meldingen werkgevers veel tijd en moeite, maar doet de arbeidsinspectie er vervolgens niets mee. Op die manier werkt de maatregel niet bij het tegengaan van illegale arbeid. Net als VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes pleit Pechtold voor gerichte controles: 'We moeten niet alle werkgevers formulieren laten invullen, omdat een heel klein groepje de regels overtreedt.'
Categorie:
Tag(s):