maandag, 28. januari 2008 - 13:10

Werknemer vaak gedwongen om zelfstandig te worden

Groningen

Het is een niet te stuiten fenomeen aan het worden: de ZZP'er. Inmiddels kent Nederland ca 800.000 mensen die als zelfstandige zonder personeel werken. Prachtig, er liggen veel mogelijkheden voor kleine zelfstandigen.

Grote vraag naar vakmensen en de ZZP'er heeft drang naar vrijheid, waarbij ook nog eens een leuk inkomen te verdienen valt. Helaas gebruiken werkgevers de drang naar zelfstandigheid regelmatig als een goedkope vervanging van het ontslagrecht.

De laatste maanden wordt ZZP Nederland regelmatig gebeld door mensen die "van hun baas zelfstandig moeten worden". Op zich geen enkel probleem als een werkgever zijn mensen wil helpen om zelfstandig te worden, maar vaak gaat het hier om een goedkope ontslagvergunning.

Om de ZZP'er enigszins te beschermen tegen zichzelf en tegen de schandalige methoden van sommige werkgevers pleit ZZP Nederland voor een versoepeling van de Verklaring Arbeids Relatie (VAR), waarbij het urencriterium in stappen kan worden toegepast en waarbij het toegestaan wordt dat de voormalige werkgever de zelfstandige een opdrachtengarantie voor een bepaalde tijd mag meegeven. In deze proefperiode kan de zelfstandige ook voor eigen opdrachten zorgen waardoor de opdrachtgarantie kan komen te vervallen. Het wordt volgens ZZP Nederland de hoogste tijd dat hier duidelijke regels voor opgesteld worden in combinatie met een eerlijke voorlichting.
Categorie:
Tag(s):