maandag, 24. november 2008 - 9:37

Werkstraf voor dodelijk ongeval tijdens Landmachtdagen

Arnhem

Voor de militaire rechtbank in Arnhem is een 40-jarige sergeant-majoor van de Koninklijke Marine veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur voor zijn betrokkenheid bij het dodelijk ongeval tijdens de Landmachtdagen in 2007. Tijdens een demonstratie van abseilende militairen, kwam daarbij de 32-jarige sergeant der eerste klasse van de Luchtmobiele Brigade Michiel Meijers om het leven.

Bij een afdaling van vier militairen uit een Lynx helicopter, moest de sergeant-majoor controleren of de vier veilig de grond hadden bereikt, alvorens de touwen werden doorgesneden. De sergeant-majoor heeft daarbij niet visueel gecontroleerd of alle vier de afdaaltouwen ook daadwerkelijk los waren van de helikopter. Het eerste touw waaraan het slachtoffer toen nog vastzat werd doorgesneden tussen twee ankerpunten, in plaats van voorbij de ankerpunten, waardoor het touw met het slachtoffer aan de helikopter vast bleef zitten. De 32-jarige Meijers werd vervolgens nog ruim 100 meter voorgesleept door de wegvliegende helicopter.

De rechtbank verwijt de 40-jarige sergeant-majoor onvoorzichting, onachtzaam en nalatig te zijn geweest in zijn handelen.
Provincie:
Tag(s):