woensdag, 20. februari 2008 - 15:56

Werkzaamheden voor cameratoezicht gestart

Almere

Op 18 februari is er in het Stadshart van Almere begonnen met het installeren van de camera’s die toezicht gaan houden op de binnenstad. Dit heeft de gemeente Almere laten weten.

In het Stadshart komen ruim honderd camera’s te hangen. Op dit moment werkt men rond station Almere Centrum en op de Grote Markt en omgeving. Vanaf daar gaat het werk verder langs de westzijde van het Stadshart, richting Esplanade.

Daarna verplaatst het werk zich richting Stadhuisplein en verder richting het noorden langs de oostzijde van het Stadshart. In april 2008 zijn de camera’s operationeel.

Gebruik van beelden
De camera’s zijn in eerste instantie bedoeld voor het bewaken van de openbare orde en veiligheid. De politie kan de opgenomen beelden achteraf ook gebruiken als bewijsmateriaal voor opsporingsdoeleinden.

Cameratoezicht verhoogt de sociale veiligheid door het systematisch terugdringen van ongewenst gedrag. De camera’s worden ook ingezet voor het beheer van het Stadshart: er is makkelijk te zien waar een paal scheef hangt en/of waar afval zich verzamelt. De beelden worden maximaal zeven dagen opgeslagen en daarna automatisch vernietigd.

Experiment
De camera’s komen in doorgaande winkelstraten, de uitgaansgebieden en in de omgeving bij het station te hangen. Het gaat om een experimentele periode van vijf jaar. Gemeente en politie evalueren jaarlijks en na vijf jaar is duidelijk welke bijdrage cameratoezicht levert aan de veiligheid op straat.
Provincie:
Tag(s):